Ännu inga svenskar identifierade

Ytterligare experter reser till Bali

NYHETER

Inga svenskar har än så länge identifierats av den svenska grupp rättsläkare och kriminaltekniker som befinner sig på Bali för att hjälpa sina indonesiska kolleger med terrorattackens rättsmedicinska efterspel.

Det rapporterar TT:s utsände Peter Biro från Balis huvudort Denpasar.

Efter gruppens första arbetsdag bestämdes det att ytterligare två svenska kriminaltekniker ska flygas till ön för att effektivisera det tidsödande arbetet.

Gruppen ledare kriminalkommissarie Stig Edqvist, som till vardags är chef för våldsroteln på rikskriminalen, säger att han inte vill spekulera i hur lång tid det kan ta att nå konkreta resultat.

Han vill inte heller säga något om omfattningen av skadorna på de 181 oidentifierade kroppar som förvaras på bårhuset i Denpasar.

Edqvists australiske kollega Christopher Griffiths sade på torsdagen att det kan ta månader att nå resultat.

De båda kriminalteknikerna Harras Kopsch och Leif Andersson, som anländer till Bali under fredagen, ska hjälpa resten av teamet med att ta fingeravtryck och registrera eventuella kännetecken som kan hjälpa till vid identifieringen.

Danmark har bett det svenska teamet att även söka klarhet i tre danska medborgares öde.

Svenska UD kände på torsdagsförmiddagen inte till uppgifterna från Australien om att det kommit varningar om nya terrorattentat i Indonesien. Australien uppmanar nu alla sina medborgare att lämna Indonesien.

Det är oklart om UD kommer att gå ut med förnyade varningar för att resa till eller uppehålla sig på Bali med anledning av detta. UD:s presstjänst hänvisar till att UD redan avrått från resor till området.

Den svenska expertgrupp som befinner sig på Bali för att hjälpa till vid identifieringen av dödsoffer kommer att förstärkas. Två kriminaltekniker och en rättsläkare åker inom kort till Bali.

Dessutom kommer en UD-anställd att resa dit som förstärkning till personalen på konsulatet.

Presstjänsten uppger vidare att oroliga anhöriga i Sverige erbjuds krissamtal med psykologutbildad personal, som även kan lotsa vidare om de anhöriga behöver hjälp där de själva bor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM