”Nordkorea har kärnvapenprogram”

NYHETER

Avslöjanden om att Nordkorea har ett hemligt kärnvapenprogram skakar Asien. Det sensationella beskedet kommer från en amerikansk regeringsdelegation som besökt landet.

Nordkorea har länge förnekat att man utvecklar kärnvapen. Samtidigt har landet konsekvent vägrat att släppa in internationella inspektörer. Nu påstår USA att Nordkorea medgett att man har ett hemligt kärnvapenprogram i strid mot internationella avtal.

Medgivandet kom vid USA:s vice utrikesminister James Kellys besök i Nordkoreas huvudstad Pyongyang nyligen.

Inget amerikanskt anfall

Vid besöket påstod de amerikanska regeringstjänstemännen att de hade information om att Nordkorea har ett hemligt program för utveckling av kärnvapen. Nordkoreanerna nekade först men ska sedan ha medgett att landet har ett sådant program.

USA:s president George W Bush har pekat ut Nordkorea som ett av tre länder i ”ondskans axelmakter”. De övriga två är Iran och Irak.

Men USA planerar inget anfall mot Nordkorea trots att ett anfall mot Irak väntar om Saddam Hussein inte bemöter kärnvapeninspektörerna på rätt sätt.

– Vi hoppas på en fredlig lösning av den här situationen, sa en talesman för Vita huset efter avslöjandet i natt.

Stor oro i Japan

I Japan, som är det enda land som upplevt konsekvenserna av ett kärnvapenkrig, var reaktionerna starkast. Över 100 000 personer dog när USA sprängde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki i slutet av andra världskriget.

Även andra länder i Asien uttryckte förvåning och oro över det amerikanska avslöjandet.

– Jag tycker att Nordkorea borde prioritera sin svältande befolkning i stället för att utveckla ett kärnvapenprogram, sa Thailands försvarsminister Thammarak Isarangura na Ayuthaya till nyhetsbyrån AP.

Kärnvapenmakter

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM