Äntligen är de överens

Klart i går - det blir maktskifte i Stockholm

NYHETER

Äntligen blev de klara.

Sent i går kom v, s och mp överens om att bilda en majoritetskoalition i Stockholms stadshus.

Fördelningen av borgarrådsposter väntas dock bli djupt orättvis.

Foto: MATTIAS CARLSSON
klubbat och klart för grön uppgörelse Miljöpartiets förhandlare Vivann Gunnarsson och Christopher Ödmann var mycket nöjda när de lämnade Stockholms stadshus sedan uppgörelsen om styret i huvudstaden klubbats. Miljöpartiet fick igenom många av sina krav och både Viviann och Christopher är - enligt vad Aftonbladet erfar - kandidater till posten som stadsmiljöborgarråd.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet beslutade sig sent i går kväll för att styra Stockholm tillsammans de närmaste fyra åren.

Beslutet satt långt inne. Sedan Annika Billström överlämnade socialdemokraternas slutbud för en vecka sedan har miljöpartiets medlemmar krävt nya eftergifter i två omgångar.

Ännu grönare

Senast i går natt tvingade de tillbaka sin förhandlingsgrupp till nya samtal med s och v för att åstadkomma en ännu grönare uppgörelse.

Partierna satt därför i överläggningar hela dagen och kvällen i går innan beslutet kunde tas.

Men i natt gick de alltså i mål. Den gemensamma politiska plattformen kommer att presenteras på en presskonferens i dag och inget av partierna har velat avslöja samarbetsavtalets innehåll i förväg.

- Men vi är väldigt nöjda. Den enskilt bästa framgången är att Stockholm nu kommer att göra ett försök med trängselavgifter, säger Åsa Romson (mp).

Ojämn fördelning

- Vi fick också igenom alla viktiga frågor som medlemmarna gav oss i uppdrag att förhandla om, säger Christopher Ödmann (mp).

Enligt vad Aftonbladet erfar blir det en ojämn fördelning av borgarrådsposter. Av de åtta rotlarna i Stadshuset får socialdemokraterna sex, vänstern en och miljöpartiet en.

I förhållande till antalet mandat i fullmäktige är det orättvist. Mest nöjda borde socialdemokraterna vara som får 75 procent av borgarrådsposterna fast de "bara" har 67 procent av det röd-gröna blockets fullmäktigemandat.

V minst nöjt

Minst nöjda är vänsterpartiet som trots att de är nästan dubbelt så stora som miljöpartiet får nöja sig med en borgarrådspost. Storleksmässigt hade det varit logiskt att v fick ta ansvar för ytterligare en av de rotlar som s lagt beslag på.

Miljöpartiets borgarrådspost står i god proportion till partiets andel av fullmäktigemandaten. Mp tar enligt eget önskemål ansvar för miljöroteln.

Hetaste tipsen på nya borgarråden

Ingen ville i går kväll uppge vilka borgarrådsposter som går till vilka personer.

Aftonbladet gör ändå ett försök att gissa vilka kandidater som kommer att styra Stockholm på måndag kväll.

Så här blir det de närmaste fyra åren

Olle Castelius