Polisen som står på barnens sida

Nu ska smitbilisterna på Södermannagatan stoppas

NYHETER

Här är polisen som mitt i gatan står.

Örjan Åkesson, 60, f d polischef gick ut i verkligheten - och blev barnens hjälte.

Men smitbilisternas största fiende.

- Det är tillbud varje dag när ungarna ska till skolan, säger han.

Foto: MAGNUS WENNMAN
barnens hjälte Många bilister struntar i att den här delen av Södermannagatan är förbjuden för motortrafik. Efter flera tillbud fick skolbarnen nog. Skolpolisen tog kontakt med polisen Örjan Åkesson, 60, som började patrullera gatan.

Örjan Åkesson har gjort Södermannagatan på Söder till sin "egen" gata, sedan han slutade som närpolischef för ett år sedan.

Det började när han träffade några skolpoliser (elever med orange jackor) under en patrullrunda.

"Struntar i trafikreglerna"

- De berättade för mig vilka stora problem de hade med förare som struntar i trafikreglerna.

- Jag fick direkt bra kontakt med barnen, och deras föräldrar. När de frågade mig om jag inte kunde komma dit fler gånger och hjälpa dem, svarade jag att "det kan jag väl". På den vägen är det...

Nu står Örjan Åkesson där varje morgon för att övervaka att "hans" barn kommer helskinnade till skolan och inte blir påkörda av smitkörande bilister.

Delen av Södermannagatan som passerar över Katarina Bangata vid Greta Garbos Torg är förbjuden för motortrafik, bussar och taxi undantagna. Men det bryr sig bilisterna inte om, utan kör ändå. För att inte bli upptäckt trycker man gasen i botten.

- Det innebär att man varken ser barn, barnvagnar eller andra, säger Örjan Åkesson.

När Aftonbladet besökte Örjan Åkesson vid övergångsstället var tre bilar på väg över men upptäckte "faran" i sista stund. Förarna klarade sig med en allvarlig tillsägelse.

- Jag rapporterar bara dem som hunnit en bit in. De andra går jag i stället fram och pratar med, berättar Örjan Åkesson.

Han har inte fört någon exakt statistik över hur många bilister han har rapporterat på Södermannagatan för att de trotsat trafikreglerna.

- Men det är minst 500 stycken, säger han.

Mycket pengar

Eftersom böterna är 600 kronor blir det en rätt hyfsad slant (300 000 kronor) som han helt på egen hand dragit in till staten.

- Jag är där bara en timme på morgonen och en liten stund på eftermiddagen. Stod jag längre tid skulle jag kunna rapportera betydligt fler lagbrytare, säger Örjan Åkesson.

Sven-Anders Eriksson