- Jag tänkte gå till polisen - efter duschen

NYHETER

Lars-Inge Svartenbrandt nekar till att han var inblandad i rånet mot Systembolaget i Söderhamn.

- Jag hörde att jag var efterlyst, så jag tänkte gå till polisen för att klara ut det här. Jag skulle bara duscha först.

Foto: ULF HÖJER
Svartenbrandt gripen - igen.

Svartenbrandt säger i polisförhör att han inte hållit sig undan eller försökt gömma sig för polisen. Att han var efterlyst fick han höra på radion.

- Jag var hela tiden där jag brukar vara och hade bara gått in till grannen för att duscha när polisen kom.

"Han ska slåss"

Advokat Karl-Gösta Myhrberg fanns vid Svartenbrandts sida under polisförhöret i går.

- Svartenbrandt kommer att slåss för sin inställning att han inget har med det här rånet att göra.

Tre män är begärda häktade för rånet:

En 32-årig man från Bollnäs som misstänks ha kört rånarnas flyktbil. Han greps i en lägenhet bara några timmar efter rånet. Nekar till brott, men häktades i går misstänkt för grov bilstöld, olaga frihetsberövande av den kidnappade kvinnan samt grovt rån.

44-årig man, misstänkt som hälare och delaktig i rånet. Greps en kort tid efter rånet och i dag blir det häktningsförhandling.

Svartenbrandt som misstänks för att ha varit den beväpnade rånaren.

- Han är en erfaren man i sådana här sammanhang och nekar till anklagelserna. Vill väl syna våra kort innan han säger något om sin roll, säger en polisman.

Mest våldsam

Svartenbrandt ska ha varit den mest våldsamme av de två rånarna i flyktbilen. Den kidnappade kvinnan har berättat hur hon fick slag efter slag i huvudet. Ett skott avlossades i bilen och kulan slog in i karmen mellan bildörrarna. Kulan är ett av bevisen som kan binda rånarna till vapnet.

Lennart Håård