Hon drog av 50-årsfesten

Här är riksdags- ledamöterna som nobbades på sina avdrag

NYHETER

Riksdagsledamöter gör skatteavdrag för allt ifrån 50-årspartaj och maratonlopp till julklappar och möbler.

Flera ärenden har varit uppe i länsrätten.

En ledamot, Jan-Evert Rådhström (m), misstänks nu för skattebrott. Han "glömde" ta upp aktieförsäljningar på över 800 000 kronor i sin deklaration.

Agneta Ringman (s) ville taxeringsåret 2000 dra av 61 568 kronor, men skattenämnden accepterade bara avdrag på 37 459 kronor. Hon hade bland annat skickat in en nota från Nya Ölands wärdshus och yrkade avdrag för representation. Vid granskningen upptäckte skattemyndigheten att notan rörde mat som hade beställts till Agneta Ringmans 50-årsdag: ”Skattemyndigheten gör därför den bedömningen att cateringkostnaden avser en rent privat födelsedagstillställning även om det i sig kan ha varit partikollegor som varit inbjudna.” Var det bara partivänner på 50-årskalaset? – Det kan jag inte svara på. Men det gick inte igenom, so what? Och det har jag accepterat.

I går kunde Aftonbladet avslöja att Riksskatteverkets rättschef Björne Sjökvist personligen ingrep i ett enskilt skatteärende till förmån för skatteutskottets ordförande Arne Kjörnsberg, (s).

Kjörnsberg är inte den enda riksdagsledamoten som stött på patrull hos skattemyndigheterna för sina avdrag.

Elva fall

Aftonbladet kan i dag avslöja ytterligare elva fall med riskdagsmän inblandade som alla har gått ända upp i skattenämnden.

Samtliga rör avdrag för "övriga kostnader" - en post som skattemyndigheterna de senaste åren valt att specialgranska.

- Det har inneburit att praxis för riksdagsledamöterna har skärpts. När det här började 1997 så minns jag att det knorrades en del här i riksdagshuset, säger ledamoten Lennart Hedquist (m).

Riksdagsledamöterna får själva bestämma över sitt arbete och när de vill göra resor.

- För att inte konstra till det har riksdagen utgått från att ledamöterna har gott omdöme.

- Det är ingen tvekan om att det teoretiskt går att missbruka förtroendet, säger Hedquist.

En del utlägg

Friheten över arbetet innebär också en del utlägg och avdrag som skattemyndigheterna runt om i landet måste ta ställning till.

Vissa ledamöter gör bara avdrag på någon tusenlapp, medan andra drar av över 100 000 kronor.

- Det är lite frustrerande att man tolkar reglerna ganska olika från skattemyndighet till skattemyndighet. Bor man på ett visst ställe får man igenom sina avdrag utan att behöva specificera dem, på ett annat går de in i minsta lilla detalj och granskar, säger Peder Petersen (v).

"Jag fattar inte"

Avdragen och skattemyndigheternas bedömningar diskuteras i riksdagens korridorer.

- Jag har ju massor med tidningar som jag inte skulle ha om jag inte var riksdagsledamot, men det gick inte att dra av. Fast det går i vissa regioner, säger Rangwi Marcelind (kd).

Agneta Ringman (s), som förgäves försökte dra av tidningar och abonnemangsavgifter, säger:

- Jag fattar inte varför inte jag skulle få göra avdrag när andra gjorde det.

Richard Aschberg, Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM