GUNDE tar time out

”Jag måste lära mig att ta dagen som den kommer”

Foto: Jan Danielsson
”Förut jagade jag tider. Sedan smittade det mitt vanliga liv, så att jag började vara effektiv för att kunna njuta så länge som möjligt”
NYHETER

Utmanare redo?

Gladiator redo?

Tre två ett?

När vi ser de svettiga hjältarna kämpa mot de guldlaméprydda biffarna med jättetopz , försöka springa bundna med gummiband och klänga i stora nätet? då ligger Gunde Svan och mediterar under ett träd i skogen.

Han kommer i alla fall att försöka. För Gunde har tagit time out från allt jobb, tillsammans med sin Marie.

Ett helt år.

Vad är det fråga om Gunde? Ska du leka Huckleberry Finn, och läka dig från stress med naturens krafter?

– Jag hoppas åtminstone att vi får tillfälle att ta det riktigt lugnt nu. Problemet är bara att när man får lite tid över så börjar man hitta på så mycket annat, som man inte hunnit förut.

Som att måla om huset och ligga i rosenrabatten?

– Ja, och blir det fint på ett ställe så måste man ju fortsätta. Så själva jobbsituationen, där är vi stenhårda både Marie och jag, men hemma?plötsligt ser man hur det ser ut. Det är samma med Marie: Nu ska golvet ut! Den här korkmattan har vi haft i sexton år, ända sen vi byggde huset, nu åker den.

Du har tidigare bestämt förnekat att du skulle vara utbränd. Är det så ändå?

–Fysiskt mår jag bra. Jag slog nytt rekord i tisdags. I terränglöpning. Ungarna retade mig förra veckan för att jag inte var med, men nu gjorde jag fyra kilometer på 14.38.

–Men både jag och Marie kände att livet höll på att bli något som bara snurrade på. Något var snett. Man möts i dörrn och säger hej, innan nästa går på skiftet. Enda gången man sitter ner tillsammans gör man scheman för när jag ska hämta och du lämna, vem som ska handla och plocka ur tvätten.

Är du trött på att jobba med teve?

– Absolut inte. Särskilt som det bara är fem procent av tiden som jag håller på med det. Annars jobbar jag ju mest med personalutveckling på företag, och det blir ju lite så att man tömmer sig själv. Jag möter mycket folk som har jobbat för mycket och inte mår så bra.

Beror ohälsan på arbetsplatserna främst på nedskärningar eller på organisationsproblem?

– I dagsläget skulle jag säga både och. Jag ser också mycket prov på dålig anpassning av ledarskapet.

Du har förlorat en hel del på börsfallet för Ericsson, både privat och med ditt bolag Snöstjärnan. Deppar du?

– Så länge man inte har sålt har man inte förlorat.

När säljer du?

– Jag fick ett råd en gång: när du hör att taxichaufförerna börjar prata börsen, då ska du sälja. För då är det nära toppen, då är kreti och pleti inne, och då ska du sälja.

När du fyllde 40 i våras hade dina vänner ordnat ett tufft program. Du skulle bland annat kapa björkklabbar så att det stämde i vikt med vad din fru och dina barn väger. Hur gick det?

– Jo, jag prickade in det ganska bra på frun och den minsta. Julia missade jag några kilo med.

Hur har du blivit så skicklig med yxa?

– Jag jobbade åt Stora Kopparberg som det hette då, och röjde. Jag hade det som halvtidsjobb samtidigt som jag tränade. Men annars har jag haft det som avkoppling under hela skidkarriären egentligen.

– Jag glömmer aldrig när jag tänkte på det där lite extra. Det var precis när jag hade slutat åka skidor, och vi skulle börja renovera lokstallarna hemma, jag skulle göra kontor. Allt det virket till bygget har jag ju huggit själv och kört ut med traktorn.

– Då kom jag på mig själv, och förstod vilket tempo jag hade. Jag var ju fulltränad fysiskt, men ovan vid motorsågen, så första dan fällde jag bara några träd. Men redan dan efter skulle jag fälla fler träd och så bättrade jag på resultatet för varje dag.

Håller du på så där hela tiden, och tävlar med dig själv?

–Ja, tyvärr. Jag tog tid när jag bytte blöja på Julia. Försök slå sju sekunder på ett blöjbyte när det är grovt i.

– Det blir som ett gift. Det här året har jag tänkt att jag ska göra saker utan att det ska behöva vara så effektivt. Måla en vindskiva utan att fundera "hur ska jag kunna göra det här effektivare?" Utan att tänka: Vilken väg ska jag välja härifrån till dit för att det ska gå lindrigast, för att jag snabbast ska komma dit och det inte ska bli bilkö?

– Förut jagade jag tider. Sedan smittade det mitt vanliga liv, så att jag började vara effektiv för att kunna njuta så länge som möjligt. Jag skyndade mig dit för att njuta. Det funkar inte så bra.

– Jag måste lära mig att ta dan som den kommer. Det är vad mitt sabbatsår går ut på.