”Sverige på väg upp ur lågkonjunkturen”

Läs chattet med finansminister Bosse Ringholm

NYHETER

Bra arbetskamrater, bra lön och arbete dygnet runt.

Det är Bosse Ringholms pluskonto på jobbet som finansminister.

I chattet med nätläsarna på aftonbladet.se berättade han också att Sverige är på väg ur lågkonjunkturen.

Foto: DINO STÉN
”I fjol lyckades vi faktiskt betala så mycket på statsskulden att vi inte längre har någon nettoskuld, dvs. statens tillgångar är numera större än skulderna”, skrev finansministern i chattet med Aftonbladets läsare

MatsJ säger: Hej, "varje" dag i tidningarna ser man företag efter företag som flyttar sin verksamhet utomlands för billigare arbetskraft samt lägre avgifter (skatter..). Samtidigt har regeringen vid ett antal tillfällen blivit uppvaktade av näringslivets toppar men ändå känns det som ingenting händer konkret. Varför?

Bosse Ringholm säger: Jodå, det händer en hel del. Många företag kommer till Sverige också. Framförallt investerar många utlänningar i Sverige.

Mr. PG säger: Tjena Bosse! När kommer ekonomin att vända uppåt igen enligt din prognos

Bosse Ringholm säger: Vi har försiktig uppgång nästa år enligt budgetpropositionen. I år ökar BNP med 2,1 procent och nästa år med 2,5. Förra året ökade den bara med 1,2 procent.

Johan säger: Hur har regeringen tankt att klara av pensionsfragorna? Det ar otrolioga summor som maste tackas nar 40-talisterna gar i pension. Hur har ni tankt att klara av alla utgifter nar ni inte har lika stora skatteinkomster?

Bosse Ringholm säger: Vi har de senaste åren byggt upp ett överskott i den offentliga ekonomin. Förra året var överskottet nära 5 procent och i år närmare 2. Om inkomsterna blir mindre måste vi vara försiktigare med utgifterna framöver.

danne_ säger: Tack för den extra månaden med studiebidrag för gymnasieungdomar. Har ni några fler saker på gång för ungdomar?

Bosse Ringholm säger: Ja, fler lärare och annan personal i skolan. Staten ger kommunerna en miljard kr extra under en fem-årsperiod, dvs. en nivåhöjning om fem miljarder kr..

ÅkeLm säger: Hej!

Hur många maraton sprang du och vilken var din bästa tid?

Bosse Ringholm säger: Tre eller fyra lopp och bästa tiden var 3,25.

Jacob säger: Vad tanker du gora at folk som tvingas salja sina hus p.g.a. fastighetskatten? Manga i Stockholm har redan tvingats gora det och andra i min narhet ar pa vag.

Bosse Ringholm säger: Vi har sänkt skatten från 1,5 procent till 1,0. Vi har infört en särskild begränsningsregel som innebär att ingen betalar mer än högst 5 procent av sin inkomst. Antalet personer som betalar förmögenhetsskatt har halverats. En utredning har tillsatts. Men huvudproblemet är att det byggs för lite bostäder. Jag hoppas att det blir ändring på detta med den nya majoriteten i Stockholm bl.a.

chrpel säger: Hej,

I stockholm höjs inkomstskatten med cirka 2%. Vilken effekt tror du att detta får på tillväxten i regionen/i Sverige?

Kan effekten jämföras med att riksbanken höjer räntan med ett antal procent?

Bosse Ringholm säger: En höjning av kommunalskatten påverkar naturligtvis den privata konsumtionen, men samtidigt blir det fler jobb som lärare, sjuksköterska osv. Jag hoppas att Sthlms-regionen kommer att fortsätta att växa.

ung säger: Vad tycker du att en 15-åring ska ha i månadspeng?

Bosse Ringholm säger: Det beror på hur mycket 15åringen hjälper till hemma och hur familjens ekonomi ser ut.

FredrikC säger: Vad anser du om budgetuppgörelsen med V och Mp? Hur mycket av deras krav har S kunnat tillgodose, och hur kommer det att påverka den kommande fyraårsperioden?

Bosse Ringholm säger: I ett samarbete mellan tre partier är det viktigt att alla partier får med sin hjärtefrågor. Jag är som socialdemokrat nöjd, eftersom vi i stort sett fått med hela vårt valprogram i överenskommelsen.

Micke säger: Vad är största fördelen med att gå med i Europeiska valutaunionen tycker du

Bosse Ringholm säger: Tillsammans med 300 miljoner andra européer är det lättare att stå emot svängningar på valutamarknaden.

Per säger: Hej Bosse. Hur länge tror ni att lågkonjukturen kommer hålla i sig och vilka åtgärder kommer regeringen att vidta?

Bosse Ringholm säger: Det finns chans till en försiktig uppgång nästa år, om det inte bryter ut något krig eller annan störning av den internationella ekonomin. I budgetpropositionen har vi föreslagit reformer om 19 miljarder kr för att stimulera ekonomin.

Novella säger: Vad kan staten göra för att "rädda" Ericsson?

Bosse Ringholm säger: Det viktigaste staten kan gör för Ericsson och alla andra företag är att hålla ordning på de offentliga finanserna och därmed möjliggöra en ökad privat konsumtion. Även offentliga reformer som förbättrad utbildning av arbetskraft är viktigt för alla företag.

Markus Westin säger: Hejsan. Hur är det att sitta i regeringen. Vad är tuffast, och vilka fördelar har du?

Bosse Ringholm säger: Regeringen är ett trevligt arbetslag med ett gott kamratskap. Det är alltid tufft att få inkomster och utgifter att gå ihop. Till fördelarna hör bra lön och arbete dygnet runt ( om man nu gillar det - och det gör jag).

d säger: Vad anser du om teliaafäären. Var det fel tillfälle att börsintroducera den på.

Bosse Ringholm säger: Nej, jag tror att Telia har långsiktig styrka och god framtid när väl den nuvarande telekon-krisen är över.

Martin säger: Tja Bosse hur kändes det att få en tårta i huvudet??

Bosse Ringholm säger: Inget vidare kul att en del inte har bättre argument.

Börje säger: Vilka skatter ska du höja? Varför inget besked innan valet?

Bosse Ringholm säger: Vi gav besked före valet att vi skulle fortsätta med den s.k. gröna skatteväxlingen. Det innebär att vi höjer skatten på miljöskadliga produkter som olja och sänker inkomstskatten med lika mycket.

niklas säger: Vilket år tror du svergies statsskuld är betald?

Bosse Ringholm säger: I fjol lyckades vi faktiskt betala så mycket på statsskulden att vi inte längre har någon nettoskuld, dvs. statens tillgångar är numera större än skulderna.

polyester säger: vilken är den viktigaste ekonomiska frågan för svensk politik just nu?

Bosse Ringholm säger: Jobben och kampen mot arbetslösheten.

Moderator säger: Vi tackar finansminister Bosse Ringholm och alla som velat chatta!

Bosse Ringholm säger: Hej och tack för alla trevliga frågor.

aftonbladet.se