Gisslandramat i tyska skolan över

Gärnings- mannen gav upp – alla i gisslan fria

1 av 4 | Foto: AP
GISSLAN FRI Eleven Atanasios Gianzios har just släppts fri ur gisslan. Pappa Christus och mamma Nicoletta tar han om honom.
NYHETER

En beväpnad yngling tog i dag en klass med elever i 12-årsåldern som gisslan vid en skola i södra Tyskland.

Sent på kvällen frigavs de sista två i gisslan och den 16-årige ynglingen som låg bakom gisslandramat greps, rapporterade den tyska polisen.

Gisslansituationen uppstod vid tretiden i Rems-Murr-Kreis, öster om Stuttgart.

Den mistänkte är enligt lokala medier en namngiven 16-åring. Tyska Spiegel har talat med vittnen som berättar att 16-åringen var helt klädd i svart när han i morse kom till skolan. I två år var han elev, men slutade han av okänd anledning för månader sedan.

En polistalesman uppger att han inte slutade "på det vanliga viset".

Tidigare klasskamrater berättar att 16-åringen hade ett fanatiskt vapenintresse. Till en fest kom han klädd i skottsäker väst och han har berättat att han genom sitt arbete vid ett vaktföretag kunde komma över vapen.

Polisen tror att mannen var beväpnad med en 9mm-pistol. Och vittnen uppger att han hade mycket gott om ammunition med sig in i klassrummet.

Ringde själv polisen

När han dök upp på skolan gick den misstänkte till datarummet. Han klev in och en av eleverna – Marc, 11 – berättar att 16-åringen frågade lärarinnan om han fick använda internet. Plötsligt ställde han sig upp igen och sa:

- Om ni inte håller er lugna kommer något att hända.

Han misstänks ha hotat dem med vapnet. Sedan sa han att de som var rädda kunde få gå.

Fyra gick med på att "frivilligt" stanna – så att de övriga kunde få gå.

Polistalesmannen Thomas Keller säger att det är oklart om lärarinnan flydde eller släpptes.

- Vi tror att läraren var där till en början och att hon skickades därifrån, säger han.

Därefter ringde 16-åringen själv till polisen från sin mobiltelefon. Polisens förhandlare och ynglingens psykolog stod sedan i direkt kontakt med gisslantagaren.

- Vi kommer att göra allt vi kan för att lösa detta på fredlig väg. Och för att göra det behöver vi förhandla med den misstänkte, sa polistalesmannen Uwe Bieler.

Sakta veknade den misstänkte.Efter timmar av smatla släpptes ytterligare två elever.

En stor polisinsats pågick vid skolan, stora delar av skolområdet hade spärrats av och en insatsstyrka fanns på plats. Övriga elever och skolanställda hade evakuerats.

Den misstänkte krävde en miljon euro (drygt nio miljoner kronor) och ett flyktfordon för att släppa sina fångar.

Vid 21-30-tiden i kväll gav han upp och släppte de två sista i gisslan.

Sköt 13 lärare

Dagens händelser kommer ett halvår efter ett av tidernas värsta våldsdåd på en skola. Då sköt 19-årige Robert Steinhäuser tretton lärare, två elever och en polis till döds innan han tog sitt liv – inspärrad i ett rum på Gutenberggymnasiet.

Sedan dess har den tyska förbundsdagen antagit nya, hårdare vapenlagar. Robert Steinhäuser hade licens för båda de pistoler och det pumphagelgevär han använde i attacken.

Mattias Lundell