De ska styra Stockholm

Lindberg och Mogert tar plats genom fackets kupp

Foto: ULF HÖJER
RÖDGRÖN SKRATTFEST I går presenterades den gemensamma plattformen mellan vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Miljöpartiet fick igenom sitt krav på trängselavgifter. Å andra sidan har partiet lovat att inte motarbeta Norra länken. Vänsterpartiets Margareta Olofson, socialdemokraternas Annika Billström och miljöpartisten Christopher Ödmann verkar alla lättade över att förhandlingarna är över.
NYHETER

Ärrade veteraner och oprövade färskingar tar över i landets största stad.

Här är Stockholms nya regering.

- Jag är fruktansvärt nervös, säger Teres Lindberg, 27, nytt integrationsborgarråd.

I går avslöjade den rödgröna koalitionen sin gemensamma politiska plattform. Namnen på sju av de åtta nya borgarråden offentliggjordes också.

De största överraskningarna är Teres Lindberg och Roger Mogert. De kuppades in av socialdemokraternas fackliga falang när borgarrådskandidaterna valdes för en vecka sedan.

Annika Billström hade helst sett Nalin Pekgul som ansvarig för integrationsroteln. I stället blev det Teres Lindberg som får begära tjänstledigt från sitt jobb på fackförbundet Seko.

Integrationen är en av Stockholms ödesfrågor och det blir en mycket svår uppgift det nybakade borgarrådet får att sätta tänderna i.

"Jag får väl köpa en spade"

Även Roger Mogert, 33, kommer från fackligt håll. Han ska sköta gatu- och fastighetsfrågorna. Det ger honom även högsta politiska ansvar för snöröjningen i vinter.

- Ja, där finns det mycket att göra. Jag får väl köpa en spade, skrattar han.

Vänsterns Margareta Olofson blir social- och äldreomsorgsborgarråd, ett mycket stort område som tidigare skötts av två borgarråd.

Hon konstaterar nöjt att det nu är slut med privatiseringar och utförsäljningar av den kommunala verksamheten. Hennes första åtgärd är att återkommunalisera Kriscentrum för kvinnor som nyligen lagts ut på entreprenad.

- Det kommer att kosta en slant att bryta avtalet men det är det värt, säger hon.

Erik Nilsson (s) blir skolborgarråd och Py Börjesson (s) får ansvar för stadsbyggnads- och idrottsfrågor. Leif Rönngren (s) fick den nyinstiftade posten som personal- och demokratiborgarråd.

- Vi kommer att tvingas driva en mycket offensiv personalpolitik de närmaste åren. Att klara av rekryteringsbehovet är en av stadens största utmaningar just nu, säger han.

50-öring i skattehöjning

Det blev som väntat miljöpartiet som får ta störst ansvar för miljöfrågorna. Vem som blir miljöborgarråd är dock fortfarande oklart eftersom partiet inte gör sitt val förrän i morgon.

Annika Billström (s) blir finansborgarråd. Hon konstaterade i går att kommunalskatten kommer att höjas med 50 öre vid årsskiftet.

Olle Castelius