Patient utsatt för övergrepp

Psykologen "botade" henne med våld och fysisk kontakt

NYHETER

Psykologen skrek åt sin patient och brottade flera gånger ned henne så illa att hon fick blåmärken.

Som terapi lät han patienten suga hans finger och de hade flera gånger nära fysisk kontakt.

- Han har kostat henne minst tre år av hennes liv, säger patientens syster.

Foto: ANNA LITTORIN
tvingades i kristerapi När patienten, med hjälp av sin syster, lyckades ta sig ur psykologens behandling tvingades hon att gå i kristerapi. "Övergreppen hon skulle bli frisk ifrån upprepades i stället", säger systern.

I våras lyckades hon hjälpa sin syster att avbryta sin behandling hos psykologen.

- Då mådde hon så dåligt att hon behövde kristerapi och det får hon fortfarande. Så här får det inte gå till, hon kunde tagit livet av sig, säger systern.

När de växte upp blev de utsatta för grova övergrepp i hemmet. Barndomen har präglat deras liv och tvingat dem att söka hjälp för att komma vidare som vuxna.

Han ändrade metoden

För åtta år sedan sökte den ena systern hjälp vid Nyköpings lasarett. Hon hamnade då hos en psykolog som till att börja med hjälpte henne mycket, enligt hennes anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Självkänslan ökade, rastlösheten minskade.

Men för tre år sedan bytte psykologen behandlingsmetoder. Han testade bland annat något han kallade amning för att minska patientens ångest. Det innebar att hon skulle suga på hans finger och ligga mot honom.

Efter hand blev terapin alltmer fysisk. Anmälan beskriver hur psykologen och patienten ibland låg på varandra och en gång hamnade de i hennes säng.

Samtidigt började psykologen få aggressiva utbrott.

Pussade patienten

Han skrek och använde våld. Därefter ångrade han sig och tröstade med pussar.

- Övergreppen hon skulle bli frisk ifrån upprepades i stället. Det är så orättvist och ledsamt, säger systern.

Hon såg till att psykologen blev anmäld till ansvarsnämnden. I veckan kom deras beslut. Han varnas eftersom han uppträtt olämpligt och bedrivit psykoterapi utan att vara legitimerad för det.

"Hon sög på fingret"

Däremot har inte nämnden tagit ställning till de mest grova övergreppen eftersom de skett längre än två år tillbaka efter anmälningstillfället.

Men psykologen själv har medgivit att han gjort fel.

- Det stämmer att hon till en början sugit på mitt finger men efter en händelse 1999 började vi använda napp i stället, har han uppgett.

Han förnekar att han haft sexuella känslor för patienten men håller med om att de legat ned tillsammans, att han känt på henne, hållit om henne, låtit henne vila mot bröstet och pussat henne. Han erkänner också att han skrikit åt henne, kallat henne "jävla idiot", att han tillfogat henne psykisk skada och att han kan ha orsakat hennes blåmärken.

- Det kommer att ta lång tid för min syster att få förtroende för någon ny psykolog, säger systern.

Camilla Norström