Islamistledare greps i Indonesien

Misstänks ligga bakom bombdåden på Bali

NYHETER

JAKARTA

Den indonesiske islamistledaren Abubakar Baasyir greps på lördagen, uppger polisen. Baasyir har av indonesiska och australiska ministrar utpekats som misstänkt för terrorattentatet på Bali i lördags.

Foto: REUTERS
Abubakar Baasyir är misstänkt för terrorattentatet på Bali i lördags. I dag greps han på Java.

Fallet Baasyir betraktas som ett första prov på Indonesiens förmåga att ta itu med det islamistiska hotet.

Baasyir greps på det sjukhus i staden Solo på centrala Java dit han fördes efter att ha svimmat i fredags. Det medförde i sin tur att han inte kunde närvara vid ett polisförhör han kallats till i huvudstaden Jakarta.

USA anser att Baasyir leder organisationen Jemaah Islamiyah, JI, som de amerikanska myndigheterna hävdar har band till al-Qaida. Själv förnekar Baasyir all inblandning i terroraktiviteter, liksom att JI ens skulle existera.

- Från och med nu är han formellt arresterad, men han kommer att vara kvar på sjukhuset tills han är frisk nog. Därefter kommer vi att ta honom i förvar, sade polisens utredningschef Aryanto Sutadi till AFP.

Han lade till att Baasyir vaktas av polisen.

För svag för förhör

- För tillfället kan vi inte förhöra honom eftersom han är för svag och vi vill inte pressa honom.

Den 64-årige Baasyir svimmade under en presskonferens på centrala Java på fredagen och fördes i ilfart till sjukhus.

Han misstänks inte för terrorattentaten på Bali förra helgen, då över 180 människor dödades.

Däremot vill polisen höra honom med anledning av andra attentat för två år sedan, samt om uppgifter om att han ska ha planerat att mörda president Megawati Sukarnoputri när hon var vicepresident.

- De får väl visa bevisen om de har några. Jag är inte inblandad alls, sade Baasyir på fredagens presskonferens innan han svimmade.

Hanteringen av fallet Baasyir ses som ett första prov på Indonesiens förmåga att ta itu med det islamistiska hotet. Hans gripande befaras leda till protester, inte minst på centrala Java där islamisterna är starka.

Nya terrorhot

Indonesiens president Megawati Sukarnoputri undertecknade i fredags två krisdekret för att bekämpa terrorismen. Regeringskällor har tidigare sagt att dekreten bland annat skulle ge regeringen rätt att införa dödsstraff för terrorbrott och ge myndigheterna rätt att hålla misstänkta fängslade i ett år utan rättegång. Demokratiförkämpar och människorättsaktivister hävdar att dekreten kan användas för att tysta regimkritiker.

Tidigare på lördagen uppgav den australiske utrikesministern Alexander Downer att Australien hade mottagit specifika hot om terroristattacker mot västerlänningar i vissa förorter till Indonesiens huvudstad Jakarta.

Australiska UD har två gånger uppgraderat resevarningarna för australier i Indonesien efter terrorbomberna på Bali.

Departementet uppmanar också till ökad vaksamhet i Brunei, Kambodja, Östtimor, Laos, Malaysia, Burma, Filippinerna, Singapore och Thailand.

Svenska UD avråder också från resor till Indonesien.

TT-AFP