15000 strömlösa efter snökaos

Kall natt väntas i södra Sverige

Foto: SCANPIX
Så här såg det ut i Ulcricehamn under lördagens ymniga snöfall. Snöröjningen fick jobba för fullt.
NYHETER

GÖTEBORG

Omkring 15 000 av Sydkrafts elabonnenter i södra Sverige var utan ström på lördagskvällen efter det ymniga snöfallet under dagen.

- En stor del av dem kommer inte att få ström igen förrän på söndagen, sade Karin Jarl-Månsson, informatör på Sydkraft.

Många abonnenter hos andra kraftleverantörer var också utan ström.

Samtidigt förutspådde SMHI en kall natt i delar av inre Götaland, med ner mot 10-15 minusgrader.

- Att marken är snötäckt ger en otrolig effekt på nattemperaturen, säger Mikael Hellgren, vakthavande meteorolog på SMHI.

- Barmark värms upp under dagen, och avger sedan värme under natten. Snön reflekterar dagsvärmen direkt och ger ingen värme därefter.

Småland, Blekinge, södra Västergötland och det inre av Halland fick mest snö under lördagen.

- Vi har fått rapporter om 40-50 centimeter snö sydost om Kungsbacka, säger Mikael Hellgren.

På många andra håll täcktes marken av ett par decimeter snö.

- Det är ovanligt med så mycket snö i södra Sverige redan vid den här tiden, men det har hänt förr.

En överraskning

Många blev dock tagna på sängen av det julkortslika vädret i mitten av oktober.

På vägarna inträffade en mängd halkolyckor, bland dem några med allvarliga personskador som följd. Åtta personer fick föras till sjukhus efter en krock med tre personbilar inblandade utanför Växjö på eftermiddagen.

Mest handlade det dock om bilar med glatta sommardäck som slirade i diket utan allvarligare följder. De bilister som gav sig ut på vägarna tycks i allmänhet ha anpassat hastigheten någorlunda väl efter underlaget. Polisen i berörda områden varnade bilister från att ge sig ut om de inte var tvungna.

På vissa ställen hade snöplogarna det svårt att ta sig förbi bilar som kört fast.

Extra personal

Snötyngda träd och grenar föll över vägarna, liksom över elledningar med omfattande strömavbrott som följd. Elbolagen kallade in extrapersonal för att rätta till alla fel. Men arbetet försvårades av att snöfallet höll i sig, och av att det är mycket löv kvar på grenarna - vilket gör träden extra tunga.

På lördagskvällen var 15 000 av Sydkrafts abonnenter i Småland, Blekinge och Halland utan ström. Flera mindre kraftbolag i sydöstra Sverige hade också problem. Däremot förbättrades läget i västra Götaland under dagen.

Telias dotterbolag för telefonnät rapporterade på kvällen att några hundra abonnenter i södra Småland och Blekinge var utan fast telefonförbindelse, sedan telestationer slagits ut av elavbrott.

Även tågtrafiken hade problem på grund av snön. I Blekinge inställdes trafiken både på kustbanan och på linjen Karlskrona-Emmaboda under eftermiddagen. Bussar ersatte tågen, som inte beräknas kunna köra igen förrän under söndagen. Även trafiken till och från Göteborg drabbades på lördagen, liksom sträckan Nässjö-Hässleholm.

Snön satte också stopp för fotbollsmatcher på flera platser. Bland annat blev Västra Frölundas och Östers hemmamatcher i superettans näst sista omgång uppskjutna.

TT