”Jag har aldrig fått någon vidare hjälp”

Därför samarbetar 47-åringen med polisen

NYHETER

Den 47-årige småbarnspappan har tidigare hörts av Palmeutredarna.

För tre år sedan var han beredd att lämna tips om det som kan vara mordvapnet – men fick inte genom sina krav.

Han kan bli miljonär – men talar om chansen till vård.

- Jag har aldrig fått någon vidare hjälp, säger han.

Mannen sitter sedan tre veckor tillbaka på häktet i Huddinge. Han har ett 40-tal punkter i straffregistret och den här gången räckte det.

Aftonbladet.se har talat med åklagaren och mannens advokat. De bedömer honom som seriös och förstår hans önskan om ett nytt liv.

- Han är 47 år gammal och har fått nog av det här livet, säger mannens advokat Johan Eriksson till aftonbladet.se.

Mannen har missbrukat amfetamin sedan 13 års ålder och domarna mot honom är kopplade till narkotikan. Han är aldrig dömd för våldsbrott.

- Han vill ha vård. Han tror att han lider av ADHD och att han har gjort det länge. Han tror att hans missbruk började med en självmedicinering av ADHD för att senare gå över i ett missbruk.

ADHD en avvikelse i utveckling som framträder redan i barndomen och som ger bland annat bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter och överaktivitet. Nu ser 47-åringen chansen att få vård och möjligen strafflindring – ett försök han gjorde redan för drygt tre år sedan.

Han skulle då avtjäna ett kortare straff, men när polisen inte ville tillmötesgå 47-åringens krav vägrade han. Kraven var:

En särskild utredning om huruvida han lider av ADHD.

Han ville att polisen skulle betala för hans hyresrätt under fängelsetiden.

Dessutom ville han att Scotland Yard skulle kontrollera fingeravtrycken på en påse, eftersom han ansåg sig felaktigt dömd i ett narkotikafall.

Mannen och hans tips har tidigare förekommit i flera medier. Beskrivningen att han skulle ha varit beredd att sälja uppgifterna har upprört 47-åringen.

- I de diskussioner som förts med åklagaren har det aldrig talats om pengar. Det har talats om hjälp, säger Johan Eriksson.

Om polisen nu har hittat Palmevapnet skulle 47-åringen dock kunna bli en rik man. Redan en dryg månad efter Palmemordet började polisen erbjuda stora belöningar och i dag gäller fortfarande rekordbelöningen på 50 miljoner kronor till den som kan lämna avgörande tips.

Pistolen räcker alltså inte – men pengarna kan bli stora. Och 47-åringen skulle sannolikt ta emot dem.

- Jag vet inte vad det rör sig om för pengar. Men det är klart – om du blev erbjuden 50 miljoner kronor? Det har dock aldrig varit hans incitament, säger Johan Eriksson.

Advokaten tror att det skulle vara jobbigt för 47-åringen att genomgå en mångårig behandling, men att han är beredd att göra det. Johan Eriksson berättar att han känner för sin klient och hoppas att det går bra.

- Det är ganska ofta som personer i den åldern tycker att det verkligen är dags att lägga av. Det är en kille med huvudet på skaft. Han har läst filosofi på universitetet, han har andra intressen, säger advokaten.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM