Palmevapnet kan ha hittats

Kriminell man samarbetar nu med åklagaren

NYHETER

En 47-årig kriminell missbrukare har tipsat polisen om ett vapen som kan vara av intresse för Palmeutredningen.

Han vill lämna sitt tidigare liv och samarbetar nu med åklagaren.

Uppgifterna ses som seriösa – och ett vapen ska ha hittats i södra Stockholm.

Foto: Lotte Fernvall
Smith & Wesson .357 Magnum

47-åringen har ett digert straffregister. När han tidigare i år greps och åtalades för en rad mindre brott – narkotikabrott av normalgraden, olovlig körning och smitning – la han korten på bordet.

- Han erkände i stort sett allt som lades honom till last inför häktningsdomaren, säger mannens advokat Johan Eriksson till aftonbladet.se.

Mannen blev nyligen pappa igen och vill nu – efter 34 års drogmissbruk – börja ett nytt liv. För att visa sitt allvar lämnade han också annan information till åklagaren i målet – uppgifter om en revolver som ”kan vara av intresse för Palmeutredningen.”

"Seriös"

- De uppgifter som framkommer lämnar jag till de ansvariga för Palmeutredningen, säger åklagaren Per Nichols till aftonbladet.se.

Han är den som fått ta mot mannens berättelse. Och Per Nichols har hela tiden bedömt 47-åringen som seriös.

- Jag har fått ett intryck av honom som är seriöst. Han är vid en förhållandevis hög ålder för att hålla på med ett kriminellt beteende och ett missbruk. Jag tror inte han försöker föra mig bakom ljuset, säger åklagaren.

Vapen kan ha hittats i södra Stockholm

Blev du förvånad när du fick höra att vapnet hittats?

- När det gäller de exakta uppgifternas innehåll så väljer jag att inte kommentera dem. Jag vill låta det stanna mellan honom, mig och förundersökningsledningen. Det innehåller också uppgifter som är sekretessbelagda.

Uppgifter till tidningen Expressen gör gällande att vapnet hittades vid en husrannsakan i södra Stockholm. Från officiellt håll har detta inte bekräftats.

- Jag har inget att kommentera, säger riksåklagare Klas Bergenstrand till Aftonbladet.

Här är vapnen som polisen söker

Palmeutredningen år för år

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona