Vit skåpbil med patronhylsa hittad

Kan ha använts av krypskytten som mördat nio runt Washington

Foto: AP
Krypskytten håller hela Washington-området i skräck. Vid denna bensinmack i Fairfax finns i dag ett skyddande plastskynke de som tankar kan gömma sig bakom. Folk rekommenderas röra sig i sicksack.
NYHETER

I går föll polisens bästa spår i jakten på krypskytten.

I dag väcks hoppet åter efter att en vit skåpbil – med en patronhylsa i – hittats i området.

Fredagen bjöd på ett stort bakslag i utredningen av krypskyttemorden som just nu skakar USA. Bästa spåret – ett vittne som sa sig ha sett det senaste mordet – rämnade när mannen erkände att han i själva verket var i en butik i närheten då skottet föll. Den 37-årige mannen har nu åtalats för att ha lämnat falska uppgifter.

Ett dygn senare väcks nu polisens hopp åter om att finna den krypskytt som kopplats till 12 skjutningar. Den första gången – den 2 oktober – missade mannen. Sedan dess har två personer skadats och nio människor förlorat sitt liv. Och polisen har närmast famlat i blindo till dess att en vit skåpbil nu hittats.

Biluthyrning i Virginia

I skåpbilen – som polisen beslagtagit från en biluthyrning i Virginia – hittades en patronhylsa. Enligt talesmän kontrollerar ATF (den federala byrå som hanterar brott kopplade till alkohol, tobak och skjutvapen) nu om hylsan kommer från krypskyttens gevär. På en presskonferens under lördagen förklarade dock polischefen i Montgomery County, Charles Moose, att svaret väntas först på måndag.

Tarotkort

Tidigare har de enda verkligt bra spåren varit det Tarotkort – Dödskortet – som skytten lämnade efter att ha skottskadat en 13-årig pojke utanför en skola nära Washington och de kulor som säkrats efter skjutningarna. Kulor visar att krypskytten använder ett vapen av kaliber .223, en automatkarbin eller ett jaktvapen med räckvidd. Kalibern är vanligt förekommande bland småviltjägare.

Källor nära utredningen uppger för CNN att en anställd på biluthyrningen, som ligger nära Dulles-flygplatsen utanför Washington, hittade patronhylsan när han städade ut skåpbilen. Mer än så vet har inte berättats om skåpbilen och polisen vill inte kommentera om den har de kännetecken som vittnen tidigare har berättat om.

Polisen hoppas fortfarande på att få in tips från allmänheten och en belöning på en halv miljon dollar, närmare 4,7 miljoner kronor, fhar utfärdats till den som lämnar avgörande uppgifter.

Mattias Lundell