Minister sparkad utan förvarning

Britta Lejon: Jag fick veta det av Persson samma dag

Foto: LASSE ALLARD
Britta Lejon uppe till vänster, statsministern vilt gestikulerande under regeringskrisen för några veckor sedan.
NYHETER

Petade demokratiministern Britta Lejon är nöjd med sina regeringsår, trots att hon utsågs till hackkyckling av medierna.

Att hon skulle sluta var dock inget gemensamt beslut utan helt och hållet statsminister Göran Perssons, konstaterade Lejon på lördagen.

Lejon ville dock inte berätta om Perssons motiv för att peta henne ur regeringen.

- Göran berättade det för mig samma dag som han offentliggjorde det. Det var ett kort samtal då han hade väldigt ont om tid, sade hon i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion.

Hon fick beskedet bara ett par timmar före Perssons presskonferens i tisdags eftermiddag.

- Han hade kunnat förvarna mig lite tidigare. Samtidigt måste man ha respekt för att det inte är någon lätt sak att vara statsminister och att sy ihop en regering.

På presskonferensen sade Persson att de kommit fram till beslutet gemensamt, men det stämmer inte enligt Lejon.

- Det är Görans beslut. Jag har sagt att jag gärna skulle fortsätta. Jag tror Göran sade det för att göra det lite lättare för mig, för att vara snäll.

Ledsen över kritiken

Under flera år har Britta Lejon fått hård kritik på ledarsidor och många kommentarer har gjort henne ledsen. Att medierna alltid spekulerade i att hon skulle petas vid eventuella regeringsombildningar har en naturlig förklaring enligt henne själv.

- Någon ska alltid vara hackkyckling. Efter att Maj-Inger och Ingegerd avgått ur regeringen föll lotten på mig. Några ska vara stjärnor i laget och några ska vara trossen som släpar efter, sade Lejon och syftade på Maj-Inger Klingvall (före detta socialförsäkringsminister) och Ingegerd Wärnersson (som var skolminister).

Hon är ändå glad över sina fyra år i regeringen och skulle ha ångrat sig resten av livet om hon inte accepterat uppdraget för fyra år sedan. Hon pekar på att hennes förslag ändå haft viss effekt, som att partierna ska vara öppna med sin finansiering, att kommuninvånare ska få lämna förslag till fullmäktige även om de inte har rösträtt och att fler skolor arbetar med demokratifrågor.

Helst arbetsmarknad

Nu tänker hon inta sin plats i riksdagen och hoppas få syssla med arbetsmarknadsfrågor om det går, kanske genom en plats i arbetsmarknadsutskottet.

På presskonferensen nämnde Persson att det är möjligt att Lejon kommer tillbaka till regeringen senare.

- Det vet jag inte. Han kan lika lite som jag veta något om framtiden.

TT