Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Fyra miljoner lever i skräck

Aftonbladets Fredrik Virtanen om jakten på krypskytten i USA

SÖKER SKYDD Sedan den 2 oktober har krypskytten dödat nio människor. Nu lever miljontals människor i Washingtonområdet i skräck för massmördaren, som slår till från ingenstans och verkar välja sina offer slumpmässigt. Efter att ha skjutit åker mannen hem och följer polisens presskonferenser i tv. SÖKER SKYDD Sedan den 2 oktober har krypskytten dödat nio människor. Nu lever miljontals människor i Washingtonområdet i skräck för massmördaren, som slår till från ingenstans och verkar välja sina offer slumpmässigt. Efter att ha skjutit åker mannen hem och följer polisens presskonferenser i tv. Foto: REUTERS
ROCKVILLE

Pojken brukar alltid ta skolbussen, men måndagen den 7 oktober ändrar han sina rutiner eftersom en krypskytt är lös runt USA:s huvudstad Washington.

Han hoppar över den dagliga morgonbönen hos en granne och låter sin moster köra honom till Benjamin Tasker Elementary School i stället.

Hon släpper av pojken åtta meter från skoldörren och kör vidare. Hon hör en kraftig smäll, tittar bakåt och ser sin systerson ligga på marken.

Pojkens lärarinna Karen Pumphrey ser 13-åringen grimasera i smärta.

- Jag är skjuten, säger han.

Mostern, som är sjuksköterska, lyfter upp pojken och kör honom till sjukhuset. Han har skador i mjälten, magen, bukspottkörteln, lungorna och diafragman.

Hans tillstånd anses av läkare länge vara kritiskt men stabilt. I torsdags uppgraderas hans tillstånd till att vara allvarligt. Pojken, vars namn inte är släppt eftersom han kan vara ett vittne, kan dö när som helst.

Skottet vid skolan inträffar en dag efter att Charles Moose, polischef i Montgomery County, i tv förklarat att skolorna var väl bevakade och relativt säkra.

- Jag antar att det här börjat bli väldigt, väldigt personligt nu, säger polischef Moose dagen efter skottet vid skolan medan han kämpar mot

tårarna.

- Att döda ett barn, då har en gräns passerats.

Nära skolan hittar polisen också ett tarotkort, dödskortet, med inskriptionen "Herr Polisman", alternativt "Kära Polisman", "Jag är Gud".

Åtta människor är då skjutna, sex är döda. Mördaren och polischef Moose verkar kommunicera med varandra genom tv och tarotkort.

     

Det första skottet avlossas klockan 17.20 den 2 oktober mot Michaels craft store - en kedja hantverksbutiker som kommer att vara inom skotthåll vid tre av de kommande skotten - i Wheaton, Maryland.

Kulan, av kaliber .223, gör ett minimalt hål i fönsterrutan, träffar lampan över kassa 5, passerar en utställningshylla med julpynt och rikochetterar slutligen mot en bokhylla med miniböcker i serien "Inspiration för hjärtat" som handlar om att be.

Skottet dödar - omedelbart

45 minuter senare, 3 kilometer bort, kommer James D Martin, 55, ut från Shoppers Foods stormarknad. Han arbetar som analytiker och har handlat skolhjälpmedel till sina barn.

Mittemot ligger en polisstation.

Han dör omedelbart när skottet träffar.

     

Nästa morgon, klockan 07.47 den 3 oktober, sju kilometer bort, är himlen blå och James "Sonny" Buchanan, 39, poet och naturvän, klipper gräset utanför bilhandeln Fitzgerald Auto Mall när ett skott sliter sönder hans bröst. Han stapplar 50 meter och faller ihop med ansiktet i marken.

Ett hundratal anställda samlas kring den blödande Sonny Buchanan, de förstår inte vad som hänt, de tror att gräsklipparen exploderat. Tio minuter senare upptäcker ambulansmän ett kulhål i bröstet.

Samma morgon skjuts även Prem Kumar Walekar, 54, taxichaufför, Sarah Ramos, 34, städerska, Lori Ann Lewis-Rivera, 25, barnsköterska, och Pascal Charlot, 72, pensionär, inom några mils radie när de gör liknande, helt vardagliga saker.

Sarah Ramos studerade juridik på universitetet i hemlandet Salvador innan hon flyttade till USA. Hon dödas medan hon väntar på skjuts till sitt städjobb, klockan 08.37.

Pappan tankade när han sköts

Ungefär samtidigt tittar Prem Kumar Walekars dotter på direktsändningen i tv från en bensinstation i Aspen Hills tre kilometer bort.

Dottern känner igen de amerikanska flaggorna på pappas taxibil och skyndar sig tillsammans med mamma till bensinstationen.

Hennes pappa fyllde på bensin för fem dollar när han sköts till döds.

Dagen efter, fredagen den 4 oktober, skjuts en 43-årig kvinna utanför Michaels craft store tio mil bort i Fredericksburg, Virgina.

Hon överlever.

     

Under den kommande helgen, 5 och 6 oktober, är mördaren overksam medan direktsändningarna från området kring Washington pågår, liksom spekulationerna i tv.

Där svär datanördar på att mördaren inspireras av dataspel som "Counterstrike" eller "One shot, one kill". Nej, säger fans av polisserier på tv, han har tittat på "Homicide". Amatörhistoriker hävdar att mördaren hyllar seriemördaren David "Son of Sam" Berkowitzs sex mord i New York 25 år tidigare.

Han följer presskonferenserna

Kriminologer och före detta polismän spekulerar i att det är flera mördare, kanske al-Qaida, kanske inhemsk terrorism, kanske en före detta krypskytt, kanske en jägare, kanske något helt annat.

Polisen verkar inte ha det minsta spår efter mördaren som dödar från ingenstans utan att ha någon inbördes gemensam nämnare på offren. Den gemensamma nämnaren är att de saknar gemensam nämnare.

Seriemördare vill ha uppmärksamhet, de vill ha respekt, säger experter och gör jämförelser med David "Son of Sam" Berkowitz. Han skrev brev till Daily News kolumnist Jimmy Breslin och lämnade ett brev till polisen där det stod "Jag är ett monster. Jag är Son of Sam" (Sams son).

Krypskytten i Washingtonområdet anses vara en av de första seriemördarna som kan se konsekvenserna av sina handlingar i direktsänd tv bara minuter efter att han har genomfört dem.

Kabel-tv-sändningarna har växt explosionsartat i USA de senaste 20 åren. Där det förr var nyheter ett par gånger varje kväll sänds nu nyheter dygnet runt i hundratals rikstäckande och lokala tv-kanaler.

I dem fortsätter polischef Moose att från Rockville, Maryland, att hålla sina tre dagliga presskonferenser medan mördaren av allt att döma tittar på.

     

Charles Moose var i början av utredningen något så ovanligt som en polischef som visade känslor. Ilska, frustration, bekymmer, sorg släpptes fram och han porträtterades som en stjärna fast han inte kunde rapportera om några framsteg i utredningen.

"Det börjar bli personligt"

Hans tidigare kollegor intervjuades, hans karriär granskades och han höll sina presskonferenser tre gånger om dagen där han försökte nå ut till mördaren.

- Vi bönfaller honom att ge upp, att sluta med denna galenskap, sa polischef Moose i direktsändning.

Söndagen den 6 oktober ställdes allt mer frågor till Charles Moose om säkerheten för barnen som skulle återgå till skolan dan därpå.

Moose sa att skolorna skulle bevakas, inte alla för det var omöjligt, men det fanns ingen anledning att låta barnen stanna hemma, lät han förstå.

Dagen efter, den 7 oktober, sköts den 13-årige pojken och polischef Moose var förkrossad och sa att det började bli personligt.

Han hade varnat polisen

Senare blev han förbannad över att någon inom polisen läckt information om tarotkortet till en lokal tv-kanal. Moose fick ett utbrott vid en av sina presskonferenser.

- Jag har inte hört att medborgarna i Montgomery County vill att Channel 9 eller Washington Post eller några andra medier ska lösa det här fallet. Om de vill det, låt mig veta det så kan vi gå vidare med annat polisarbete och överlämna det här till medierna så kan ni lösa det.

Utbrottet förvånade många, det tillhör rutinen att bevis läcker från utredningar. Men några dagar senare stod anledningen klar: förutom "Jag är Gud"-passagen hade mördaren också varnat polisen för att tala med pressen om kortet.

- Han försökte etablera ett förtroende med mördaren. Han talade med honom i koder under presskonferenserna. "Jag hoppas vid Gud att vi någon gång ska veta varför det här hände", säger en källa nära utredningen till Newsweek.

- Han har gjort det från första början. Jag vet inte hur framgångsrikt det varit, men det är tanken, att försöka få ut ett meddelande.

Därför ville polischef Moose visa mördaren att det inte var meningen att kortet skulle läcka ut.

Nästa gång han mötte pressen var han lugn, närmast förlåtande och sa att det var bra att media bevakade historien för att vittnen var nyckeln till lösningen.

     

Tarotkortet kan visa sig vara ett spratt från någon som känner till en sedvänja från Vietnamkriget där de amerikanska soldaterna brukade lämnade visitkort på döda Vietcong. Men bredvid kortet hittades också hylsan till den .223-kalibriga kulan som träffade pojken.

Polisen undersöker också en patronhylsa som hittats i en vit skåpbil - samma typ av fordon som har iakttagits vid krypskyttens attacker - men säger att resultatet blir klart tidigast i morgon.Dödskortet har skickats till FBI för analys och fingeravtryck.

I övrigt verkar polisen fortfarande famla i blindo i jakten medan de granskar bevakningskameror, skickar folk till Guan-tánamo Bay på Kuba för att förhöra eventuella al Qaida-medlemmar i ett desperat försök att hitta en koppling, trots att en muslimsk terrorist knappast skulle häda genom att skriva "Jag är Gud" och dessutom sannolikt hade tagit på sig dåden för länge sedan.

En vit skåpbil, uppvisat på genrebild i två olika varianter, har varit polisens främsta spår och tusentals tips och bilar har granskats utan napp. Senare i utredningen har polisen alltmer tagit avstånd från den vita skåpbilen för att allmänheten inte ska vara fixerad vid just den utan hålla ögonen öppna på allt som verkar misstänkt.

Över 1 000 poliser arbetar med fallet, inklusive militära flygfarkoster med avancerad spaningsutrustning, medan de fyra miljoner människorna i och kring Washington DC lever i högre eller mindre grad av skräck.

Bensinstationerna, som vänt sina bevakningskameror 180 grader, har tappat många kunder eftersom fyra mord begåtts på mackar. Människor uppmanas av polisen att röra sig i sick-sack på öppna platser och samtidigt måste livet pågå som vanligt.

     

Mördaren ser kaoset han sprider på tv och förefaller att reagera på det.

Om någon säger att barnen inte behöver vara rädda skjuter han ett barn. Säger någon att han är feg går han närmare än någonsin eller bara 50 meter från en polispatrull. Säger någon att han är en amatörskytt som siktar på kroppen så skjuter han i huvudet.

Mördaren är kriminalhistoriskt unik på det sätt han slumpmässigt dödar människor av olika åldrar, kön och hudfärg.

Omstridd skytteförmåga

Rättspsykologen doktor Reid Meloy säger att alla seriemördare delar vissa särdrag.

- Främst deras känsla av rätt att ta liv. Mördaren kan inte bara vara arg på världen eller ha blivit djupt förödmjukad, det har många människor råkat ut för. Mördaren måste känna att det är hans rättighet att döda.

Experter erbjuder i huvudsak tre profiler på mördaren:

1 Den iskalla enslingen.

2 Tonåringen eller tonåringarna uppvuxna på videokultur.

3 Den manlige, socialt utåtriktade jägaren.

Mördarens skytteförmåga är omstridd.

Richard Dietl, f d polis i New York, säger att han kan lära sin tolvårige son att träffa en bröstkorg på 150 meters håll.

- Det här är ingen utbildad krypskytt. Vem som helst kan göra det.

Clint Van Zandt, före detta beteendespecialist inom FBI, håller inte med:

- Ett skott, en dödande träff. Det är ett ganska skrämmande målskytte.

Utbildade krypskyttar hävdar att om han verkligen var en krypskytt skulle han använda en 308-kalibrig kula i stället för en .223-kalibrig - samt skjuta från mycket längre avstånd än 50-150 meter, för att vara än mer osynlig.

"Stor kille, ingen bibliotekarie"

Inom psykologin finns en term som kallas krypskyttementalitet.

- Den används på folk som vill distansera sig själva, säger W Scott Thornsley, kriminolog, till New York Times.

Candice DeLong, som arbetat 20 år inom FBI, är en av få kvinnor som ägnar sig åt profiler på mördare i USA:

- Jag ser en stor kille, inte någon liten

bibliotekarietyp. Han kommer antagligen hem efter sina mord, öppnar en öl och sätter på tv:n.

Fredrik Virtanen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet