12000 strömlösa i södra Sverige

8000 av dessa får inte tillbaka sin el förrän på måndagen

NYHETER

Strömmen försvann, folk halkade och slog sig och bilar åkte av vägen.

Det ymniga snöfallet i helgen i Syd- och Västsverige ställde till med problem.

På söndagskvällen var drygt 12 000 abonnenter ännu utan elektricitet.

De allra flesta var Sydkraftskunder i södra Sverige, bland annat Blekinge och Kronobergs län. För Sydkraft hade det gått såväl upp som ner under dagen.

- På lördagskvällen var det omkring 15 000 och på söndagsmorgonen 17 000. Men sedan kom mer snö in under söndagsförmiddagen så strömmen försvann för ytterligare några, säger Karin Jarl-Månsson, informationschef på Sydkraft Nät.

Cirka 20 000 abonnenter var då utan ström. Siffran sjönk under eftermiddagen och kvällen till 12 000.

- Vi har 350 personer i gång med att åtgärda felen, och de kommer att jobba större delen av natten, säger Thomas Torkelsson, marknadschef på Sydkraft Nät på söndagskvällen.

- Vi räknar med att ytterligare några tusen abonnenter får tillbaka strömmen under natten. Cirka 8 000 kunder får räkna med att vänta till måndagen.

För de abonnenter som varit utan el under 24 timmar eller mer betalar elbolagen en avbrottsersättning. Den uppgår till 25 procent av den fast årliga avgiften.

- Vi har ännu inte analyserat hur många som kommer att vara berättigade till ersättningen. Men jag skulle gissa att det kommer att röra som om några tusen kunder, säger Torkelsson.

Likadant varje år

Varje vinter får tusentals hushåll runt om i Sverige räkna med att någon gång bli utan el. Den vanligaste orsaken är när nedfallna elledningar kommer i kontakt med varandra och det blir kortslutning. Men arbetet med att komma tillrätta med det problemet pågår, enligt Karin Jarl-Månsson.

- Ledningarna på vissa ställen i dag har inte något isolerat skikt som skyddar mot kortslutning. Vi jobbar kontinuerligt med att byta ut dessa ledningar, men arbetet kommer att ta uppemot 10 till 15 år.

Det var störningar även för andra kraftleverantörer i helgen, men av mindre omfattning. Under söndagseftermiddagen lyckades Vattenfall reparera alla avbrott på sina ledningar. De sista som fick tillbaka strömmen fanns i Alingsåsområdet.

Hos Fortums (före detta Birka Energi) var det på söndagskvällen 67 abonnenter som saknade ström, de fanns i området kring Kungsbacka.

- Dessa kommer dock att ha strömmen tillbaka före midnatt, sade Christian Larsén på Fortums driftcentral i Kungsbacka.

Avåkningar

Flyg- och tågtrafiken drabbades inte av det tidiga vintervädret. På vägarna har det däremot bland annat skett avåkningar och i Skåne ställde underkylt regn till det. På söndagseftermiddagen hade minst tio olyckor inträffat i länet, flera av dem utanför Malmö.

Den allvarligaste skedde vid elvatiden när två personbilar kolliderade på Yttre Ringvägen i Malmö. En kvinna fördes till Universitetssjukhuset i Lund med svåra skador.

I Göteborg fick Sahlgrenska universitetssjukhuset, som består av de tre sjukhusen Sahlgrenska, Östra och Mölndal, ta emot närmare 150 skadade människor som gjort sig illa när de halkat. Det var allt ifrån enklare stukningar till mer allvarliga frakturer.

TT