Leif Pagrotsky ny superminister

Tar över efter Björn Rosengren som chef för närings- departementet

1 av 4 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
FÖDELSEDAGSPRESENT FRÅN PERSSON Leif Pagrotsky har gjort sig känd som den rockande handelsministern. En populär minister och omtyckt person. Nye superministern fyller på söndagen 51 år.
NYHETER

I dag fyller Leif Pagrotsky 51 år.

Göran Perssons present kan han inte klaga på:

Näringsministerposten på superdepartementet är Pagrotskys.

Leif Pagrotsky kom in i regeringen 1997. En dryg mandatperiod senare lämnar han posten som handelsminister till förmån för superdepartementet.

Efter Björn Rosengrens avhopp har förhandstipsen lagts på Pagrotsky och i kväll avslöjade Göran Persson i SVT:s Agenda att jobbet är Pagrotskys.

Göran Persson sa:

- Han blir ny näringsminister. Han är en politiker med starkt stöd.

Tackade ja på lördagen

Den nye näringsministern Leif Pagrotsky säger till TT att han tackade ja till Göran Perssons förfrågan på lördagen. Men det var efter viss tvekan:

- Det är en stor uppgift och jag har trivts med det jag har gjort.

TT: Vad blir den stora utmaningen för dig under mandatperioden?

- Att fortsätta att rusta Sverige för den globaliserade kunskapsbaserade ekonomin. Att Sverige ska vara bra på att ta för sig i den nya värld som vi är på väg in i.

”Satsa på det nya”

- Vi ska vara bäst på förändring och där har vi det bra förspänt, Sveriges folk har den trygghet och kreativitet som behövs för att vara nyfiken, satsa på det nya och lämna det gamla bakom sig. Det kommer att vara nyckeln för att bli vinnare på globaliseringen. Det vill jag jobba med att vidareutveckla, säger Leif Pagrotsky - 51 år på söndagen - som också lovar att fortsätta försöka gynna export av svensk musik, design och kokkonst.

Avslöjade flera förändringar

Göran Persson avslöjade flera förändringar. Margareta Winberg blir ny vice statsminister. Leif Pagrotsky behåller stora delar av sina tidigare frågor och därför har Persson valt att ta bort en del av de uppgifter som tidigare legat på Björn Rosengren. Frågor om kommunikation flyttas i stället över på Ulrica Messing.

Mona Sahlin behåller ansvaret för integrationsfrågorna, men tar över de demokratifrågor som låg på sparkade Britta Lejon. Sahlin flyttas samtidigt från näringsdepartementet till justitiedepartementet.

- Mona ska svara upp mot ett av de svåra uppdrag som dominerade valrörelsen – integrationen, sa Göran Persson i Agenda.

Rockande minister

Största avslöjandet var ändå att Leif Pagrotsky blir ny näringsminister.

Jobbet som handelsminister har givit bilden av en globetrotter i ministerkostym. Pagrotsky har gjort sig känd för sitt engagemang i landets nyare näringar – som musikexporten.

Leif Pagrotsky har gjort sig känd som den rockande handelsministern. En populär minister och omtyckt person.

Han har träffat Bob Dylan två gånger, om än flyktigt, och säger att han skulle vilja återfödas som Bruce Springsteen.

- Han sprider glädje till många människor och verkar ha kul själv, sa han i en intervju i Aftonbladet för ett par år sedan.

Leif Pagrotsky har ett brinnande intresse för musik. Det uppges att han hade en avgörande betydelse för att den stora MTV-galan hamnade i Sverige för två år sedan.

Och populariteten har det inte varit något fel på – när aftonbladet.se i förrgår lät nätläsarna fick rösta fram en regering med kändisar eller de verkliga kandidaterna var det bara han och Anna Lindh som fick behålla jobbet.

Svår kärlkramp

Mindre känt är att den rockande ministern lider av kärlkramp, en svår hjärtsjukdom, och att han har opererats två gånger för sina hjärtproblem.

TT: Nu får du ett av regeringens tyngsta uppdrag. Hur ser på det?

- Det handlar för mig om att hantera stress i vardagen och sköta sin hälsa och kosthållning. Jag ser ingen stor förändring jämfört med hur det varit nu.

Leif Pagrotskt började plugga på Göteborgs universitet som 19-åring. Under studierna arbetade han extra som hamnarbetare och lärare.

Efter avslutade studier (han hann med två examen på fyra år: civilekonom och en pol mag) jobbade han i Paris på OECD i början av 80-talet.

När han återvände till Sverige började han jobba som statssekreterare på finansdepartementet, först med Kjell-Olof Feldt och därefter Göran Persson som chef.

De senaste åren har han arbetat som handelsminister. Och nu tar han alltså över efter Björn Rosengren som näringsminister.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist