Kampanjen lyckades - irländarna röstade ja

NYHETER

BRYSSEL

EU-toppens massiva kampanj för att få irländarna till att rösta ja lyckades. Nu öppnas dörren för de tio nya europeiska länderna.

- Irländarna har bidragit till att EU kan ta det historiska steget mot en utvidgning, sa Romano Prodi, kommissionens president.

Historiskt eller inte - ingen EU-kommissionär dök upp på presscentret i Bryssel för att svara på frågor i går kväll.

Prodi var på konferens i Paris och Günther Verheugen, ansvarig för utvidgningen, tog igen sig hemma i Tyskland.

Få röstade

Inte ens varannan irländare deltog i folkomröstningen om Nicefördraget som är nyckeln för att ta emot nya medlemmar i EU 2004.

Men premiärminister Bertie Ahern var nöjd. Förra gången Nicefördraget förelades folket, i juni 2002, röstade bara var tredje irländare.

Denna gång röstade 63 procent ja och 37 procent nej. Därmed slipper EU det kaos som det hade inneburit om irländarna hade sagt nej igen. Då hade de tio länder som hoppas bli medlemmar 2004 fått vänta på obestämd tid.

Sänkt jordbruksstöd

I slutet av veckan samlas EU:s regeringschefer i Bryssel för att klara ut var de står inför den avgörande förhandlingsomgången med kandidatländerna.

Sverige betalar mer än vi får tillbaka från EU:s budget och vill tillsammans med andra nettobetalare skära ned kostnaderna. Liksom Tyskland, Storbritannien och Nederländerna kräver Sverige nerdragning av jordbruksbidragen.

Det vill däremot inte Frankrike, vars bönder profiterar på bidraget.

Emily von Sydow