Så kan bilnotan sänkas

Stadshusets dyra representationsbil används inte

1 av 2 | Foto: ERICH STERING
Carl Cederschiöld, före detta finansborgarråd, har varit den flitigaste användaren av Stadshusets representationsbil.
NYHETER

Bilkostnaden för att forsla runt borgarråden och oppositionsråden i Stockholm skulle enkelt kunna sänkas med 390 000 kronor.

Det räcker att ersätta stadens representationsbil med taxi.

Representationsbilen är en Saab 9-5 Aero, årsmodell 2000.

Månadskostnad: 36 900 kronor. Bemanningsföretaget Manpower står för bil och chaufför.

Cederschiöld flitigast

Den flitigaste passageraren hittills i år har varit finansborgarrådet Carl Cederschiöld. När finansborgarrådet inte använder bilen är den tillgänglig för andra kommunala politiker.

- Bilen är dels en representationsbil för stadens gäster, dels till för politikerna. Det finns en säkerhetsaspekt i detta, vissa perioder är det inte speciellt kul att åka taxi. Klimatet har ju hårdnat i samhället, säger Stadshusets supportchef Kerstin Sigurdson.

Om kontraktet med Manpower sägs upp och representationsbilens passagerare i stället åker taxi för 60 000 kronor om året sjunker stadens kostnader för att transportera runt sina högsta politiker i Stockholm från omkring 580 000 kronor till cirka 190 000 kronor.

Varje gång borgarråden och oppositionsråden behöver ta taxi ska de först undersöka om bilen är ledig.

Stod stilla

Aftonbladet har jämfört bilens körjournal med politikernas taxiresor. Under nio veckor i maj, juni och augusti stod representationsbilen stilla 21 gånger när den kunde ha kört politiker i stället.

- Det är inte så att jag illvilligt låtit bli att använda företagsbilen. Men det är en underförstådd regel att det är den politiska majoriteten i Stadshuset som använder den, säger Annika Billström, som kunde åkt Stadshusbil sex gånger.

Så ofta tog de taxi i stället

Joachim Kerpner