Persson satsar på två säkra kort i regeringen

NYHETER

Göran Persson väljer säkra kort när han utser två av regeringens tyngsta statsråd.

Både Margareta Winberg och Leif Pagrotsky tillhör sedan länge Perssons närmaste krets.

Klockan åtta i morse gick Göran Persson till talmannen för att lämna över listan på sin nya regering. Från början hade statsministern tänkt sig en mindre ombildning, "man ändrar inte i ett vinnande lag".

Men efter Björn Rosen-grens avhopp i förra veckan tvingades Persson att tänka om. I dag presenterar han en stor ombildning - och åtta nya statsråd. Redan i går lättade Göran Person en aning på förlåten.

Mona Sahlin flyttar"

Ny vice statsminister efter Lena Hjelm-Wallén blir Margareta Winberg, 55, tidigare jordbruksminister.

Leif Pagrotsky, 51 år igår, tidigare handelsminister, blir ny näringsminister efter Björn Rosengren.

Mona Sahlin, 45, flyttar till justitiedepartementet och får hand om både integration och demokratifrågor.

Ulrica Messing, 34, stannar på näringsdepartementet. Men förutom regionalpolitiken blir hon nu också ansvarig för vägar, järnvägar och flyget.

Två av de tyngsta statsråden i den nya regeringen hämtar Göran Persson alltså från sin närmaste krets. Margareta Winberg, av alla kallad Maggan, och han bodde grannar i ett av riksdagens hus under oppositionsåren i början av 1990-talet. Sedan dess har de ett gott öga till varandra.

- Hon kommer alltid ner på fötterna, brukar Persson säga. Med gillande.

Leif Pagrotsky, allmänt kallad Paggan, och Göran Persson började arbeta tillsammans redan 1993 då Persson blev socialdemokraternas ekonomiska talesman.

"och hon är poppis

När Persson ett drygt år senare utsågs till finansminister blev Paggan självklart en av hans statssekreterare. Två år senare följde Pagrotsky med Göran Persson till statsrådsberedningen, nu med titeln statsråd.

Att Mona Sahlin nu får en mer renodlad roll än tidigare beror inte på att Göran Persson är så särskilt imponerad av den förra biträdande näringsministern. Det är snarare ett uttryck för Sahlins popularitet. Av de socialdemokratiska kandidaterna i riksdagsvalet i landets största valkrets, Stockholms län, blev hon mest kryssad.

Nästan 10000 personer vill ha henne tillbaka i riksdagen.

Den nya regeringen består av 22 statsråd, 12 män och 10 kvinnor. Göran Person har flaggat för att det är dags att lämna den gamla millimeterrättvisan bakom sig med lika många kvinnor som män.

Är det någon som blir förvånad över att det betyder att det blir manlig majoritet? Sannolikt inte. Av någon underlig anledning blir kvinnor alltid underrepresenterade när den så kallade kompetensen ska avgöra.

Gör som Carlsson

Möjligen är det därför Margareta Winberg får behålla jämställdhetsfrågorna när hon flyttar till regeringens hjärta, statsrådsberedningen.

Konstruktionen är exakt densamma som då Mona Sahlin var vice statsminister under Ingvar Carlsson.

Lena Mellin