Sydkraft: De flesta får strömmen åter under måndagen

NYHETER

MALMÖ

Ungefär 10 000 hushåll i södra Sverige saknade på måndagsmorgonen fortfarande el.

Huvuddelen av dem väntas få strömmen åter under måndagen, men för enstaka hushåll på landsbygden kan avbrottet fortsätta ännu längre.

Hos Sydkraft hade man inte förberett sig på ett så kraftigt snöfall med tung blötsnö redan i oktober. Beredskapen var därför inte på topp, medger Karin Jarl-Månsson på Sydkrafts informationsavdelning.

- Det är väldigt onormalt med så här mycket snö i oktober. Vi hade inte fått någon information om att det var på väg och hade därför ingen höjd beredskap, säger hon till TT.

Sydkraft har sedan lördagsmorgonen 300 personer som hjälper till med reparationsarbetet. Ungefär en tredjedel kommer från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Både bandvagnar och helikoptrar används i arbetet.

Åter under måndagen

Ambitionen är att i princip alla kunder ska få strömmen tillbaka under måndagen. Men Sydkraft har en brasklapp: Vissa fel på ledningar som går från huvudledningarna in till enstaka hushåll går inte att upptäcka förrän högspänningsledningarna är i drift. Enskilda hushåll på landsbygden kan därför bli tvungna att klara sig utan el ännu längre.

Som mest var runt 20 000 hushåll strömlösa under söndagen. Många fick tillbaka strömmen under dagen och sena kvällen.

Flertalet av de som på måndagsmorgonen var utan el bor i Kronobergs län, cirka 6500 hushåll. I Blekinge är 3 500 hushåll drabbade och i Halland finns ett 80-tal drabbade.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM