Ledaren: Erfarenhet och förnyelse

NYHETER

Redan tidigare gav Göran Persson besked om att Margareta Winberg får ansvaret som vice statsminister och Leif Pagrotsky som näringsminister. Två bra val som Aftonbladet också tidigare förespråkat.

Göran Persson valde att tillsätta en särskild minister med ansvar för EMU frågan. Dessutom följde han upp valrörelsens viktigaste frågor genom att tillsätta två ministrar med ansvar för sjukförsäkringar och kampen mot narkotikan. Persson valde också att tillsätta en barn och familjeminister.

Dessutom får vi nu i Mona Sahin en minister med ett tydligt ansvar för integrationen. Persson följer alltså upp de teman han drivit i valrörelsen också i sin ministerlista. Det är bra.

När det gäller namnen har Persson valt att satsa på erfarenhet och kompetens. Gunnar Lund och Ann-Christin Nykvist är mycket erfarna ämbetsmän. Ingen lär ifrågasätta deras förmåga att klara jobbet.

Hans Karlsson, som får ansvar för sjukförsäkringsfrågorna, ger regeringen direkt tyngd i förhållandet till parterna på arbetsmarknaden. Det lär behövas i arbetet mot de skenande sjuktalen. Berit Andnor som får ansvar för familjepolitiken tillhör de ledande i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Dessutom lyfter Persson precis som han tidigare annonserat in ett antal yngre namn i regeringen. Pär Nuder, Morgan Johansson och Lena Hallengren betyder att en ny generation på allvar tar plats i regeringen.

Göran Persson vore inte den han är om han inte också lyckades presentera åtminstone en ordentlig överraskning. Att Leni Björklund år arbetet som försvarsminister betyder att Sverige får sin första riktiga kvinnliga försvarsminister.