Lena Mellin: Persson stärker greppet

NYHETER

Göran Persson stärker greppet med sin nya regering. Hans främsta vapendragare sitter på de viktigaste posterna.

Att mer än vart tredje statsråd är pinfärskt ger också Persson ett stort manöverutrymme.

Göran Persson dominerar redan svensk politik. Med sin nya regering kommer han att få ännu mer att säga till om.

På de tyngsta posterna sitter nu hans trognaste vapendragare. Till Ringholm på finansen, Lindh på UD och Engqvist på socialdepartementet kan sedan i morse läggas Leif Pagrotsky som ny näringsminister, Margareta Winberg som ny vice statsminister och Pär Nuder som samordningsminister.

Åtta pinfärska ministrar är också en garanti för fortsatt inflytande för Persson. Mer än var tredje statsråd saknar tidigare erfarenhet av regeringsarbete. Det kommer att dröja innan de är varma i kläderna.

Kvinnorna. Av de 22 statsråden i den nya regeringen är endast tio kvinnor. Det gamla målet om varannan damernas har övergivits.

Det är dock inte hela sanningen. Persson har satsat på en rad kompetenta kvinnor i sin nya regering. Det handlar inte bara om Sveriges första kvinnliga försvarsminister Leni Björklund, tidigare bland annat landstingsråd i Stockholm. Utan också om vice statsministern Margareta Winberg och förra ordföranden i riksdagens socialförsäkringsutskott Berit Andnor.

Men framför allt handlar det om Ann-Christine Nykvist, chef för Konkurrrensverket, som gjort sig känd som en orädd tjänsteman som utmanat mäktiga oljebolag misstänkta för kartellbildning. Hon kan bli Sveriges första riktiga konsumentminister.

Ungdomarna. Skolminister i den nya regeringen är Lena Hallengren, 28. Narkotika- och socialtjänstminister är Morgan Johansson, 32.

Hallengren, i dag förbundssekreterare i SSU, gjorde sig känd under s-kongressen förra året som en resolut och välsorterad mötesordförande. Det var sannolikt där Persson fick upp ögonen för henne.

Morgan Johansson däremot är mer av en doldis. Det som satt mest avtryck utåt är en vänbok om Göran Persson ”Tankar och tal” som han riksdagskollegan Annika Nilsson gett ut.

Erfarenheten. Men Persson satsar också på erfarenhet. Utöver trion Björklund, Nykvist och Andnor representeras den framför allt av LO:s förra avtalssekreterare Hans Karlsson och Sveriges avgående EU-ambassadör Gunnar Lund.

Båda är erkänt duktiga på sina områden men saknar traditionell politisk bakgrund och bredd.

Det är uppenbart att Göran Persson nu storsatsar på nästa stor arbetsuppgift - att få ett ja i den kommande folkomröstningen om EMU.

Han placerar visserligen de båda EMU-kritikerna Leif Pagrotsky och Margareta Winberg på centrala och tongivande poster.

Mot det ska ställas att Perssons högra hand under många år, Pär Nuder, blir ny samordningsminister. Och att Lund, med mycket goda kontakter i den europeiska storpolitiken, blir EU-minister på finansdepartementet.

Lena Mellin