Han vill ge dig fem extra dagar ledigt

Hans Karlsson ny arbetslivsminister

NYHETER

Han vill ge dig mer ledigt.

Nu blir Hans Karlsson, 54, ny arbetslivsminister.

Foto: aftonbladet
Hans Karlsson blir ny arbetslivsminister på näringsdepartementet.

LO:s tidigare avtalssekreterare Hans Karlsson ledde regeringens arbetstidskommitté – utredningen om nya arbetstids- och semesterregler.

Socialdemokraterna nappade på förslaget – och gjorde det till en valfråga. För om Hans Karlsson får som han vill får alla fem extra lediga dagar om året.

Tid som kan tas ut i minuter, timmar eller dagar – så länge arbetsgivaren säger okej. I praktiken betyder det två lediga dagar extra redan 2004. Sedan vill Hans Karlsson att en ytterligare en dag extra ledighet ges varje år fram till och med 2007.

Nu kan han få chansen att genomföra sitt förslag – som ny arbetslivsminister i näringsdepartementet. Och experterna är inte förvånade.

- Det är ett namn som varit tippat länge. Han är oerhört kompetent och en talför person som kan ta debatten , säger statsvetaren och debattören Stigbjörn Ljunggren till aftonbladet.se.

Utnämningen av Hans Karlsson betyder också att flörten mellan LO och socialdemokraterna fortsätter. Relationerna har sällan varit bättre mellan partiet och facket. Samtidigt kan Hans Karlsson bli en garant för tuffa förhandlingar.

Bedömare som aftonbladet.se har talat med menar att han – som hämtats från LO:s led – kan gå hårt fram i förhandlingar om sjukskrivnings och försäkringsfrågor.

Hans Karlsson får ett stort uppdrag – och är laddad inför utmaningen.

Du får hand om alla frågor kringarbetslivet – arbetsmarknadspolitiken, arbetsmiljöfrågor, arbetsrätt och a-kassa. Vilken är den allra viktigaste frågan.

– Alla frågor är viktiga, men den tilltagande ohälsan och sjukskrivningarna måste vi snabbt komma till rätta med. Det blir min första, och viktigaste uppgift, säger han till Aftonbladet i dag.

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm, Fredrik Lindén, Sven-Anders Eriksson