Rånare sköt mot polis med k-pist

Eldstrid vid värde- transportrån i Uppsala

Foto: MAGNUS ERIKSSON/SCANPIX
När de första polispatrullerna kom till platsen stod den ena rånaren i dörren. Ingen skadades i skottväxlingen som följde. Tekniker hittade en kula i bankomaten.
NYHETER

Två kraftigt beväpnade rånare slog i morse till mot Nordeas i centrala Uppsala.

När polisen kom till platsen hamnade de i en eldstrid med rånarna.

En man har anhållits misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

Foto: Magnus Eriksson/Scanpix
I den flyktbil rånarna dumpade efter bara några kvarter hittades en k-pist och en pistol.

Larmet kom efter klockan 9 på måndagsmorgonen. Flera rånare hade slagit till mot en värdetransport utanfört bankkontoret på Skolgatan. I själva kontoret förvaras inga kontanter.

Polisen var snabbt på plats och rånarna var kvar när de första två patrullerna kom fram.

Den ena patrullen stannade nära banken. Utanför stod en rånare med k-pist. Och många blev vittnen till skottväxlingen som utbröt.

- Vem som sköt först eller hur man sköt vet vi inget om än. Mannen hoppar tillbaka in i banken. Sedan kommer båda ut och kastar sig i flyktbilen, säger Eile Gustafsson, inspektör vid Uppsalapolisen, till aftonbladet.se.

”Mer och mer vapen i omlopp”

Rånarna tros ha varit beväpnade med k-pist och pistol. Att rånare öppnar eld ses som allvarligt, men Eile Gustafsson är inte förvånad.

- Det är vad vi kan vänta oss idag. Det är mer och mer vapen i omlopp. Samhället har hårdnat, säger han.

Ingen polis skadades och man tror heller inte att någon av rånarna skadades i den efterföljande skottväxlingen. Istället dumpade de sin första bil.

Den ena polisbilen följer efter, men tappar kontakten i ett 20-tal sekunder. När de ser bilen igen är den övergiven.

Vittnen berättar dock att en svart personbil åkte därifrån i hög fart. Dessa kunde lämna bilens registreringsnummer – och polisen lyckas stoppa bilen i Bro.

Man tagen till förhör

Den man i 25-årsåldern som färdades i bilen kommer från Stockholm. Han förhördes under dagen i polishuset i Uppsala angående rånet och skottlossningen. Han ville inte säga något, men anhölls redan vid lunchtid.

Något ytterligare gripande har inte gjorts, polisen genomförde under måndagen dörrknackning i området och pratade med vittnen till händelsen. Tekniska undersökningar av flyktbilarna gjordes också.

Tekniker har hittat ett kulhål i en bankomat och ett i rånarnas första flyktbil. Fler skott än så ska ha avlossats, men det är oklart hur många.

Enligt Sveriges Radio Uppland kom rånarna över en summa pengar. Falck Security som ansvarade för värdetransporten vill dock inte säga hur mycket det rör sig om.

Polisen vet inte om rånet utfördes av två eller tre personer. Ofta används ytterligare en person som chaufför, men polisen vet inte om så var fallet den här gången.

Polismännen togs ur tjänst och fick liksom väktarna krishjälp under måndagen.

Mattias Lundell, TT