Misstänkt revolver avskriven i dag

”Vapnet användes inte vid mordet på Palme”

NYHETER

I dag avfärdade Palmeutredarna den revolver som hittades i förra veckan.

Det är inte Sucksdorffsvapnet – och det hart inte använts vid mordet.

- Det är helt avskrivet från Palmeutredningen, bekräftar riksåklagare Klas Bergenstrand för Aftonbladet.

Vapenfyndet har fått stor uppmärksamhet. Detta sedan det funnits uppgifter och att det skulle kunna handla om den revolver som stals hos filmaren Arne Sucksdorff 1977.

Vapnet tillhör de hetaste spåren i utredningen av mordet på Olof Palme.

På måndagen tog utredarna bladet från munnen och bekräftade för första gången officiellt att en revolver hittats.

- Den revolver vi hittat är ett okänt vapen för oss och det är inte Arne Sucksdorffs stulna revolver, säger Palmegruppens spaningschef Lars Jonsson till TT.

Strax senare bekräftade riksåklagaren det samma för Aftonbladet. Samtidigt sa han att man efter undersökning helt kunnat avfärda revolvern från Palmeutredningen.

Palmeåklagaren Agneta Blidberg bekräftar också att det inte handlar om Sucksdorffvapnet. Hon säger dock till Aftonbladet att det är för tidigt att säga om det handlar om Palmevapnet eller inte. Först om två veckor kan man, enligt Agneta Blidberg, avskriva vapnet.

Tips i måndags

Fyndet gjordes efter tips i måndags från en 47-årig kriminell missbrukare. Mannens advokat Johan Eriksson har tidigare berättat för aftonbladet.se att 47-åringen fått nog av sitt tidigare liv och lämnat tipsen i hopp om att få hjälp ur sitt amfetaminmissbruk.

Johan Eriksson är inte förvånad att ett vapen hittats:

- Det vore märkligt om man inte hitta det. Han lämnade en specifik plats och det här visar att han är trovärdig, säger Johan Eriksson till aftonbladet.se i dag.

Han poängterar att hans klient aldrig sagt sig vara säker på att det handlat om Palmevapnet, utan att det kunna ha intresse.

Så var inte fallet. Liksom den över 500 andra revolvrar med kalibern 357 som polisen provskjutit sedan mordet 1986 visade det sig att det inte har någon koppling till mordet.

Fortfarande kvarstår alltså Sucksdorffvaponet som ett av de mest intressanta.

- Vi är särskilt angelägna om att hitta Sucksdorffsvapnet och den så kallade Mockfjärdsrevolvern, säger Lars Jonsson till TT.

Mockfjärdsrevolvern stals vid ett inbrott i Haparanda 1983 och användes samma år vid ett rån i Mockfjärd.

Mattias Lundell, Camilla Norström