”I vissa frågor är jag Perssons högra hand, i andra den vänstra”

Läs chattet med nye samordningsministern Pär Nuder

NYHETER

Pär Nuder är samordningsminister i Göran Perssons nya regering

- Efter snart sex år som statssekreterare ska det bli kul att få hålla de tal jag själv skriver, sa han när han chattade med aftonbladet:ses läsare.

Här är hela chattet.

danne säger: Hej vad är din första åtgärd du ska göra som samordningsminister på statsrådsberedningen?

Pär Nuder säger: Jag ska prata med de nya statsråden så att de snabbt kommer in i jobbet. De är visserligen erfarna politiker, men några av dem har inte satt sin fot i regringskansliet tidgare.

Håkan säger: Hej Pär! Grattis till nya positionen! Kommer din nya roll innebära mindre tid med Göran Persson?

Pär Nuder säger: Ja, det tror jag. Jag kommer att resa mer inom landet och även utomlands, i egen kapacitet, så att säga.

Mia säger: Varför behövs en särskild samordnare för regeringen? Spretar ministrarnas åsikter så mycket?

Pär Nuder säger: Nej, inte ministrarnas åsikter, men däremot frågorna. De är väldigt komplexa till sin natur och spänner över flera departementsområden.

PERKAI säger: Hej , vad ha du gjort innan detta uppdrag?

Pär Nuder säger: Jag har varit statssekreterare åt Göran Persson i snart sex år, riksdagsledamot sedan 1994, och innan dess arbetade jag i olika funktioner åt Ingvar Carlsson och förre justitieministern Sten Wickbom.

ninni säger: Hej. Du har barn. Har du varit föräldraledig? Om inte: varför inte då?

Pär Nuder säger: Det var lite speciella omständigheter när vårt första barn föddes. Under flera månader tog jag hand om vår nyfödda dotter eftersom min fru var svårt sjuk. Jag hade en väldigt förstående arbetsgivare då jag kunde vara ledig under den tiden utan att vara föräldraledig.

lila my säger: Jag undrar hur man ska vara för att vara yrkespolitiker? man ska tydligen orka stå i bakrunden ett bra tag, som du. Har det inte känts jobbigt att vara som en skugga hela tiden?

Pär Nuder säger: Jo, ibland har det varit jobbigt. Det ska bli kul att få hålla de tal som jag skrivit åt andra tidigare. Från tid till annan har det varit frustrerande att inte få sjunga ut själv.

kalle kula säger: Vad anser du om 4%spärren vid val, för låg eller?

Pär Nuder säger: Jag vill stimulera en diskussion om det. Det finns intressanta modeller med en mjukare spärr, som exempelvis att man har en spärr som rör sig i intervallet 3-6 procent, och som ger full utdelning först vid 6 procent. Ett sånt system skulle sannolikt minska antalet taktikröster.

Truls säger: Vad har du i lön varje månad?

Pär Nuder säger: Alla statsråd har samma lön: 82 000 kronor i månaden. Förutom statsministern som tjänar drygt 100 000 kronor i månaden.

Perra P säger: vad gör du på fritiden?

Pär Nuder säger: Jag har två barn. Jag hämtar, skjutsar, lämnar och städar och gör allt annat som alla andra småbarnsföräldrar. Utöver det så är jag gärna ute i Stockholms skärgård och fiskar.

ninni säger: Jag undrar hur mycket tid du tillbringar med din familj?

Pär Nuder säger: Mer än de flesta kanske tror. Men naturligtvis alldeles för lite. Jag har ständigt dåligt samvete, precis som många andra småbarnsföräldrar med långa restider i Stockholmsregionen.

moa säger: Borde inte alla politiker ha måst vara tvungna att vara ute i arbetslivet innan de blir politiker, skulle de inte bli mycket bättre då, som typ Thomas Bodström?

Pär Nuder säger: Vi behöver olika erfarenheter i politiken. Men alla kan inte ha lång arbetslivserfarenhet, då skulle vi inte ha några unga politiker. Jag har lång erfarenhet från stadsrådsförvaltningen, det är nog så viktigt för det jobb jag har fått idag.

sossen säger: Vilket lag håller du på i den allsvenska fotbollen?

Pär Nuder säger: Jag har inget favoritlag i fotboll. Däremot är jag fanatisk anhängare av Sveriges bästa hockeylag - Leksand.

SenDär säger: Hej & grattis. Vad anser du, som numera leg. grå eminens :-), att U-hjälpen skall ligga på för nivå? Procent av BNP.

Pär Nuder säger: Vi har gått till val på att under mandatperioden fatta beslut om att höja biståndet till en procent av BNI.

Dalmas säger: Är du från Dalarna, i så fall, varifrån?

Pär Nuder säger: Nej, jag är från Åkersberga, men jag har tillbringat en stor del av mina somrar i Dalarna. BR>

G. Persson säger: Har ett förslag - inför en gräns på 3 mandatperioder. På så vis slipper vi yrkespolitikerna. Vad anser du om förslaget?

Pär Nuder säger: Tycker inte att det är ett bra förslag. Vi behöver erfarna politiker såväl som nyrekryterade. Det viktiga är att vi har en mix av unga och gamla politiker.

L-I Ferm säger: Hur ser du på den övriga regeringen, överraskad?

Pär Nuder säger: Nej, det är jag inte.

Jansson säger: Favoriträtt?

Pär Nuder säger: Gravad lax.

Perra P säger: Hej, har du någonsin blivit retad för ditt efternamn?

Pär Nuder säger: Nej, faktiskt inte. Däremot för mitt förnamn; Pär är kär, sa de i lekskolan, vilket var jobbigt då.

kalle kula säger: När började du din politiska bana?

Pär Nuder säger: Jag gick med i SSU när jag var 14 år. Men det var först när jag var 22 som jag började arbeta politiskt på heltid.

cille säger: Är du Göran Perssons högra eller vänstra hand?

Pär Nuder säger: I vissa frågor den högra, i andra den vänstra, om man ska lägga in en politisk värdering i uttrycket.

aftonbladet.se