Självmordsbombare dödade 14 i Israel

Bil med sprängämnen körde upp jämsides med buss

Foto: AP
Bilen som sprängdes utanför Hadera var enligt israeliska etermedier lastad med både sprängämnen och bensindunkar. Explosionen hördes vida omkring och ett svart svampmoln steg mot skyn. Bussen blev totalt utbränd.
NYHETER

JERUSALEM/GAZA

En kraftig bilbomb exploderade på måndagseftermiddagen vid en buss i norra Israel. Bussen totalförstördes och minst 14 människor, plus gärningsmännen, uppgavs ha dödats i jätteexplosionen.

Långfärdsbuss 841 var på väg från Kiryat Shmona längst norrut i Israel till Tel Aviv. Det var vid en hållplats nära kuststaden Hadera en jeep körde upp nära bussen och personerna i jeepen utlöste en laddning sprängämnen. Enligt israeliska medier var jeepen fylld med bensinbehållare för att öka sprängverkan.

- Bussen snurrades 90 grader och kastade ur mig ur sätet. . . jag förstod ingenting, sade bussföraren i israelisk radio.

Av bussen återstod bara ett utbränt skal, och av tv-bilderna att döma var det ett under att någon av de 30-talet passagerarna överlevde. Totalt uppgavs ett 40-tal personer ha skadats.

Arafat fördömde

Israels premiärminister Ariel Sharons talesmän lade omgående skulden på palestiniernas ledare Yasser Arafat, trots att Arafat fördömde dådet och påpekade att han är emot att man dödar civila på någondera sidan.

Den radikala gruppen Islamiska jihads väpnade gren tog på sig dådet i telefonsamtal som uppgavs komma från västbanksstaden Jenin.

Självmordsattentatet var i antalet dödsoffer räknat det värsta sedan i juni. Det kom efter nästan två veckors lugn, och samtidigt som nya fredsinitiativ var på väg att få fäste i regionen. En UD-talesman sade enligt Jerusalem Post att dådet troligen kom just för att sabotera USA-sändebudet William Burns besök i Mellanöstern. Burns väntas till Israel på onsdag.

Men på måndagskvällen var den enda frågan hur Israel kommer att svara. Polisen trodde att gärningsmännen kom från Jenin, som ligger nära gränsen mot Israel och nära väg 65 där bussen färdats.

Hur svarar Israel?

En ny belägring av Arafats högkvarter i Ramallah, såsom efter ett par självmordsbombningar i september, finns bland Israels svarsalternativ, men verkade på måndagskvällen mindre troligt med tanke på vilket pr-mässigt fiasko det blev förra gången. Däremot lär Israels planer på fortsatta reträtter från städer på Västbanken, däribland Jenin, påverkas av måndagens dåd.

Henrik Samuelsson/TT