Två misstänkta krypskyttar gripna

Kan ligga bakom döds- skjutningarna runt Washington

Foto: AP
Polisens tekniker undersöker den van mannen som greps i telefonkiosken körde i.
NYHETER

Två män förhörs av polisen som utreder de nio krypskyttemorden i USA.

Den ena mannens bil – en vit van – beslagtogs.

I kväll meddelade utredarna dessutom att lördagens skjutning var krypskyttens verk.

Foto: AP
Den misstänkta bilen förs bort för närmare teknisk undersökning.

Kort efter rapporterna att en telefonhytt vid en bensinstation omringats och att en man – som färdats i en vit van – hade gripits kom nya besked.

Poliskällor uppger för CNN att ännu en man har gripits – i "närheten". Hittills är informationen knapphändig och rapporterna är osäkra. Källor uppger att den man som först togs in för förhör är en 24-åring man fån Mexiko. Bensinstationen var en av flera platser som stod under uppsikt och vittnen talar om ett snabbt polisingripande.

FBI har tidigare lämnat ut en fotomontage på en skåpbil och den van som nu beslagtagits liknar inte alls bilden.

Informationen knapphändig

Polisen har hållit en presskonferens, men det senaste gripandet fanns inte med på dagordningen. Överhuvudtaget var informationen knapphändig.

Det är därför oklart om gripandet har att göra med det meddelande som hittades i samband med lördagens attack mot en 37-årig man.

- Till den person som lämnade oss ett meddelande vid Ponderosa i går kväll. Vi vill tala med dig. Ring oss på det nummer du lämnade, sa Charles Moose i morse, svensk tid.

Och under presskonferensen senare i dag sa han kryptiskt att:

- Det meddelande som måste lämnas är att vi kommer svara på det budskap vi har fått. Vi förbereder oss just för att göra det.

Polisen har dock varken bekräftat eller dementerat om dagens gripande är kopplat till kommunikationen med en misstänkt.

13 skjutningar

På måndagskvällen meddelade utredarna att lördagens skjutning – där en 37-årig man skadades svårt – verkligen var krypskyttens verk.

Nu har 13 skjutningar kopplats till krypskytten. Det första skottet föll den andra oktober. Då skadades ingen, men efter det har krypskytten tagit nio människors liv och skadar tre svårt.

Meddelandet som hittades i lördags ska, enligt källor till CNN, ha handlat om ett brev som hittats i skogen bakom restaurangen Ponderosa. Polisen misstänker att det kan vara kryppskyttens försök att komma i kontakt med dem.

Det enda liknande spåret man tidigare hittat var ett Tarotkort som hittades i ett skogsområde, efter att krypskytten attackerat en 13-årig pojke utanför en skola. Det handlade om dödskortet, på vilket det stod skrivet: ”Kära polisman” eller ”Kära polismän” – ”Jag är Gud.”

Mattias Lundell