Gripna männen inte skyldiga till seriemord

Misstänktes först vara krypskyttar

NYHETER

NEW YORK

Mordförsöket på en 37-årig man i Virginia i lördags utfördes enligt polisen av samme krypskytt som tidigare dödat nio personer och skadat två i Washingtonområdet.

Polisen sade dock sent på måndagen att de två män som omhändertagits inte misstänks för att ligga bakom seriemorden.

Rykten och spekulationer blandades med nya uppgifter och ingripanden i den närmast panikartade jakten på seriemördaren som satt skräck i de välbärgade förorterna i huvudstaden Washington de senaste tre veckorna.

Polisen sade att de hittat ett meddelande i skogen nära den plats i Ashland i Virginia där det senaste offret sköts sent på lördagen. Brevet hittades sedan en anonym tipsare ringt till den nationella telefonväxeln som tar emot uppgifter rörande krypskytteutredningen.

Källor sade att brevet innehöll krav på ”lösesummor” samt att brevskrivaren sade att han ville komma i kontakt med myndigheterna efter mordförsöket utanför en snabbmatsrestaurang vid en parkeringsplats efter den vältrafikerade motorvägen i Virginia.

Tillståndet kritiskt

Tillståndet för den 37-årige man som sköts utanför ett rastställe i Ashland i delstaten Virginia var kritiskt sent på måndagen sedan läkare lyckats operera bort den kula som träffade mannen. Polisen fastställde att kulan var av samma kaliber som i tidigare fall.

Krypskyttens senaste dåd har tvingat många skolor att stänga i kommunerna kring Washington. Myndigheterna uppmanar föräldrar till vaksamhet.

För ett ögonblick verkade dock myndigheterna tro att de hade lyckats gripa personerna bakom terrordåden. Vid ett omfattande polisingripande tidigt på måndagsmorgonen omhändertogs en 24-årig man som färdades i en vit skåpvagn och som parkerat nära en telefonautomat.

Skräcken sprider sig

Strax därefter omhändertogs ytterligare en man i närheten och båda förhördes av polis vid ett fängelse i trakten. Men sent på måndagen uppgav talesmän för polisen att de båda kan vara olagliga invandrare från Mexiko och Guatemala, men att de inte längre ansågs vara misstänkta för dödsskjutningarna som inleddes 2 oktober.

Men seriemorden i Washingtonområdet dominerade nyhetsbevakningen i USA, samtidigt som skräcken för nya dåd mot plötsligt utvalda offer vid parkeringsplatser eller bensinstationer fortsatte att skära sönder det dagliga livet i de förorter där krypskytten härjar.

Grim Berglund/TT