Poliser måste själva testa ny pepparspray

NYHETER

Piketstyrkorna i Stockholm, Göteborg och Malmö är de första poliserna i Sverige som utrustats med det nya vapnet pepparspray.

För att få bära sprayen måste poliserna själva utsätta sig - i vissa fall med andnöd och dödsångest som följd.

Flera poliser har vägrat och vänt sig till sitt skyddsombud.

Foto: PETER KNOPP
NYA VAPNET Per Bäckström är en av de första poliserna i Sverige som kan få använda det nya vapnet pepparspray - men han är tvungen att testa sprayen på sig själv innan han får använda den i tjänsten.

Michael Fetz är chef för piketpolisen i Stockholm. Han behövde inte men ville frivilligt prova på hur det känns.

- Det ger en kraftig smärta i ögonen, en svidande, brännande känsla, berättar han.

Den som som får pepparsprayen i ögonen blir helt utslagen under flera minuter. Saneringen efteråt, frisk luft och sköljning med vatten, tar uppåt en timme.

- Det var det värsta jag varit med om, säger en polis till Aftonbladet.

Hjälp att ta sig hem

Enligt en annan poliskälla har personer legat på alla fyra och kräkts, vissa har haft svårt att få ögonen att koordinera på över en timme. Det ska till och med ha förekommit att anhöriga har fått komma och hämta poliser som haft problem att ta sig hem själva.

Det heter att det är helt frivilligt att bli besprutad. Men i praktiken är det ett krav för att poliserna ska få bära sprayen, något som har ifrågasatts och diskuterats fackligt.

- Principiellt tycker vi från fackligt håll att man som polis inte ska behöva utsätta sig för detta om man inte vill, säger Roger Östergren, Polisförbundets ombud vid Piketpolisen i Stockholm.

"Helt ofarligt"

- Vi anser att det räcker med en utbildning i teori och praktik för att man ska få bära sprayen.

Michael Fetz säger sig inte ha hört talas om några svårare biverkningar.

- Det är absolut helt ofarligt. Efter en halvtimme är man återställd, säger han.

- Däremot kan personer vara olika känsliga och uppleva det olika.

Av Stockholms 84 piketpoliser har cirka 70 genomgått utbildningen och utrustats med sprayen. Enligt Michael Fetz är det "några stycken" som inte velat utsätta sig.

- Och det har vi accepterat.

Michael Fetz säger att det finns flera skäl till varför bärare av sprayen också måste genomgå den så kallade exponeringsövningen.

Gör lite ont

- Om man skulle använda det och få det på sig i en skarp situation är vi helt övertygade om att det är bra att man har fått känna på det tidigare - och vet att det gör lite ont men att det går över ganska snabbt.

Studier i Finland har visat att poliser som inte själva genomfört ett test blivit helt utslagna när de fått spray på sig, medan personal som provat på själva klarade att utföra arbetsuppgifter mycket bättre.

- Det kan också vara bra att känna till effekten och hur andra upplever detta.

Sprayen ska testas i ett så kallat bärprov under ett år och sedan utvärderas.

Anders Johansson