Ny chef på herrklubben

Försvarsministern om Jas, vapenexport och livet efter detta

NYHETER

För att komma in på försvarsdepartementet måste man gå en halvtrappa ner mot underjorden, det är som att kliva in i en bunker.

I väntrummet utanför försvarsministerns svit förstärks känslan av en sluten, manlig värld: mörka skinnfåtöljer av engelsk klubbmodell, porträtt på 14 tidigare försvarsministrar, alla herrar.

Leni Björklund, 58, kommer att ändra på allt det här. Hon har redan ändrat på en hel del genom sitt kön och sina åsikter, som hon nu inte riktigt vet var hon ska göra av.

Foto: BJÖRN LARSSON/SCVANPIX
REDAN HISTORISK Leni Björklund, 58, har kritiserat exporten av Jas till Sydafrika och att det militära försvaret får så mycket resurser. Men Sveriges första kvinnliga försvarsminister vill inte kalla sig pacifist: "Det finns situationer när man behöver försvara sin självständighet och demokrati."

Varför är du lämpad för det här jobbet?

- Min allmänna politiska erfarenhet i kommunpolitiken är en väldigt viktig del, plus att jag varit ute och arbetat med andra uppgifter. Jag hoppas att det jag varit med om de senaste tolv åren kan vara en viktig erfarenhet för det här uppdraget.

"Behov av militär produktion"

Som generalsekreterare i Svenska kyrkan verkade du för att kyrkan inte skulle köpa aktier i vapenindustrin.

- Vi har begränsat våra aktieinnehav i vapenindustrin. Men fortfarande köper vi aktier i företag som till 25 procent kan syssla med vapen.

Varför ville du begränsa innehavet av aktier i vapenindustrin?

- Det finns många medlemmar som tycker att kyrkan inte är förknippad med "som vill att kyrkan enbart ska arbeta med fred och inte"

Men vad tycker du?

- Det finns situationer när man behöver försvara sin självständighet och demokrati. Det tycker jag är legitimt. Därför finns ett behov av försvar och även militär produktion.

Beskriv din tro.

- Jag har ingen aktiv kyrklig bakgrund. Men jag har under alla år gått i kyrkan. Under de år jag var kommunalråd och landstingsråd var jag en kyrkobesökare hemma i Järfälla. I svåra situationer behöver jag hopp och uppmuntran. Det får jag genom evangeliet.

Finns det något liv efter detta?

- Det finns ett löfte om det.

Vad säger du om jag säger "du ska inte dräpa"?

- Det är ett viktigt bud att hålla.

Går det att kombinera med att vara försvarsminister?

- Det gör det väl i och för sig. Det försvarsbeslut som Sveriges riksdag har tagit innebär att vi har ett försvar som ska säkra att vi kan leva i fred med självständighet och demokrati ... men det är inte den första lösningen i mänskliga konflikter. Det har arbetet i Svenska kyrkan lärt mig mycket mycket mer om ... arbetet med att vårda freden efteråt så att man försonas ... så att fiender kan försonas och leva vidare efteråt. Det är en kunskap jag har med mig hit.

Vad säger du om jag säger "du ska vända andra kinden till"?

- En viktig princip till en viss gräns. Tills man måste försvara sig själv, sin självkänsla och sitt värde.

Vilket är det största hotet mot Sveriges frihet?

- Det är just de där frågorna som jag ska komma tillbaka till med lite mer mogna svar.

Du får gärna ge ett omoget svar.

- I min egenskap av minister tänker jag inte bara säga vad jag tycker. Jag vill försöka grunda det i vad som sker och vad som är på gång.

Vad tycker du om försäljningen av stridsflygplanet Jas till Sydafrika?

- Vi behöver både exportera och importera komponenter till vårt försvar. Det här är en mycket känslig fråga. Däremot vet du precis som jag att kyrkorna i Sydafrika var mycket kritiska till köpet av Jas.

Vad tyckte du själv om Jasförsäljningen?

- Ja ... alltså ... du ... jag var engagerad i den delen där Svenska kyrkan ställde upp. Jag solidariserar mig med det arbetet.

Och vad var det ni gjorde?

- Vi hade några seminarier tillsammans med våra partner i Syd-afrika där man diskuterade utveckling och vapenfrågor. Vi var kritiska.

Ni tyckte inte man skulle ha sålt Jas alltså?

- Det var den roll och den uppgift jag hade då. Om du vill veta vad jag personligen tycker i Jasfrågan så är det inte riktigt relevant i dag. Nu är jag försvarsminister. Då är jag en del i en helhet och det finns ett försvarspolitiskt beslut i botten.

"Har varit försvarskritisk"

Har du någon gång betraktat dig som pacifist?

- Nej. Däremot har jag väl varit försvarskritisk och intresserad av hur man främjar freden och befäster den på olika sätt.

Vad menar du med försvarskritisk?

- ... det har handlat om resurser och sådant. Jag satt med i kvinnoförbundets försvarspolitiska arbetsgrupp tillsammans med Maj Britt Theorin, Anita Gradin och Inga Thorsson bland annat.

Tyckte du att försvaret fick för mycket pengar?

- Ja. Samtidigt som vi tyckte att det civila försvaret fick för lite.

Har du någonsin skjutit med ett gevär eller en pistol eller kanon?

- Jag har faktiskt en gång provskjutit mot en tavla med ett sådant här ... älgjaktsvapen.

Var det roligt?

- Jag hamnade i alla fall på tavlan, ha ha.

Vem är din politiska idol?

- Jag kommer från Järfälla. Arbetet i kvinnoklubben där, och de som var verksamma där, betydde mycket. Jag minns ordföranden, Karin Karlsson, som var kommunalpolitiker. Hon tog hand om mig när jag flyttade till Järfälla. Hon har betytt mycket för mitt politiska engagemang.

"Det är en högtidlig miljö"

Olof Palme då?

- Min mentor i kommunalpolitiken var Roland Morell som var kommunalråd i Järfälla. Han blev sedan ... vad heter det? ... generalsekreterare i Folk & Försvar. Tyvärr död sedan flera år. Jag undrar vad Roland skulle säga i dag, ha ha!

Vilka fritidsintressen har du?

- Teater. Musik. Opera. Jag läser mycket. Det är mitt sätt att kliva ut ur vardagen. Och så tycker jag om att plocka svamp och gå ut i skogen och så.

Hur reagerade du när du kom in här och såg möblerna och inredningen?

- Rätt mycket är omtumlande. Det är en högtidlig miljö och väldigt stilig. Jag har provsuttit stolen. Den var faktiskt jättebekväm och helt ergonomisk.

Det påminner om en engelsk herrklubb.

- Men det är vackert restaurerat.

Vad heter cheferna för de tre försvarsgrenarna?

- Sådana frågor svarar jag inte på, ha ha ha!

Peter Kadhammar