Nytt larm om krypskytten

Man skjuten i Montgomery County

1 av 3
Skytten slog till i korsningen Connecticut Avenue och Bel Pre Road i Montgomery County, Maryland.
NYHETER

Krypskytten slog till igen.

Det tror polisen sedan en busschafför sköts i förmiddags i bröstet när han stod i trappan till bussen i Montgomery County.

I kväll avled mannen på sjukhuset.

Medan dagen grydde i USA vaknade man i Washingtonområdet till ännu ett hårt besked. Busschauffören skottskadades så svårt att hans liv inte gick att rädda.

Skottet föll i samma område som de sex första skjutningarna. Och flera skolor i Virginia stängdes i dag på föräldrarnas uppmaning.

Efter krypskyttens första skott den 2 oktober - då ingen träffades - har minst nio personer mördats och två skadats allvarligt.

Pete Piringer, talesman för den lokala räddningstjänsten, bekräftade för AP att larmet kom in strax före klockan 6 på morgonen, lokal tid, och att en man åsamkats mycket allvarliga bröstskador. Busschauffören, som är i 40-årsåldern, fördes från platsen med helikopter.

Läkaren Eugene Passamani berättade på tisdagseftermiddagen att tillståndet är kritiskt för mannen och att denne opereras under dagen. Några timmar senare var han död.

Efter skottet stängde polisen omedelbart av delar av den motorväg som ligger nära brottsplatsen. Skottet föll vid de stora vägarna Grand Pre Road och Connecticut Avenue i Aspen Hill.

Trafiken på väg in till Washington stoppades i stort sett helt. Morgonpendlarna var på väg till sina arbeten och trafikkaoset växte under lång tid. Vid busstationen stod två bussar kvar under lång tid och polisens tekniker startade omedelbart sin undersökning.

"Ring igen"

Polisens teori är att det var krypskytten som slog till igen.

- Ballistiska tester kommer nu att göras för att se om händelserna är relaterade till varandra, sa polichef Charles Moose vid en presskonferens klockan halv sju på tisdagskvällen.

- Vi måste som nation behålla vårt tålamod. Vår frihet hotas åter.

Skottet föll i Montgomery County, vid en plats med skogsområden och bra möjligheter att komma undan. Samtidigt har krypskytten aldrig slagit till på en så mörk plats eller så tidigt på morgonen.

Allt fler detaljer kommer nu om det kryptiska meddelande polisen riktade till krypskytten på måndagen. Polisen ville att skytten skulle ringa igen, eftersom ”ljudet var otydligt”.

CNN citerar i dag källor nära utredningen som uppger att krypskytten antas ha använt någon form av röstförvrängare.

Det är drygt två veckor sedan krypskytten lämnade sitt första meddelande till polisen. Ett tarotkort – dödskortet – med texten ”Kära polisman” eller ”Kära polismän” och ”Jag är Gud” hittades i det skogsområde från vilket krypskytten sköt och svårt skadade en 13-årig pojke.

Sedan dess har utredare försökt att upprätta en kontakt med skytten. Och i går bekräftades att man lyckats.

Polisen är nu övertygade om att krypskytten troget tittar på deras presskonferenser och att det var seriemördaren som lämnade det handskrivna meddelande som hittades på platsen där en 37-årig man i lördags skottskadades mycket svårt.

Läs också:

Mattias Lundell