”Era barn är aldrig säkra någonstans”

Krypskytten i USA hotar barnen

Foto: AP
Här sköts en busschaufför ihjäl tidigt på tisdagen. Området och skogarna kring busshållplatsen spärrades omedelbart av och polisen sökte åter stoppa all trafik i området i jakten på mördaren, som tros köra en vit skåpbil.
NYHETER

NEW YORK

En man sköts till döds i gryningstimman på tisdagen i Montgomery County utanför Washington. Med fasansfull likhet upprepades scenerna från de tidigare tolv dåden som satt skräck i regionen, och mycket tydde på att seriemördaren träffat det trettonde offret. Senare bekräftade polisen att mannen i brev särskilt hotat barn.

Polischef Charles Moose i Montgomery County läste högt ur ett brev som han sade att polisen hade kommit över i lördags på den plats där mördaren då slog till.

”Era barn är aldrig säkra någonstans”, citerade Moose och bekräftade därmed hotet just mot barnen.

Den senaste dödsskjutningen inträffade strax före klockan sex på morgonen vid en ödslig ändhållplats i Silver Spring i delstaten Maryland. Busschauffören stod på det översta trappsteget till en buss när han träffades av en enda kula i magtrakten.

Mannen fördes omedelbart till ett sjukhus i Bethesda men avled bara timmar senare.

Polisen konstaterade att man ännu inte kunde fastställa om mordet utförts av den seriemördare som tidigare dödat nio personer och svårt skadat tre. Men det fanns få tvivel om att myndigheterna misstänker att mördaren är samme man som tidigare dödat sina offer med höghastighetskulor och som sedan lyckats fly från mordplatserna. Misstankarna växte också om att mördaren har en medhjälpare.

Avspärrat

Området och skogarna kring busshållplatsen spärrades omedelbart av och polisen sökte åter stoppa all trafik i området i jakten på mördaren, som tros köra en vit skåpbil. Än en gång verkade mördaren ligga steget före de numera tusentals poliser som deltar i jakten. Dödsskjutningen inträffade dagen efter det att polisen tagit in två personer för förhör. De båda friades senare från misstankar att vara kopplade till morden.

Polisutredningen tvingades därmed återgå till att vädja om tips från allmänheten.

I ett ovanligt drag försökte polisen även få direktkontakt med mördaren, som lämnade ett skrivet meddelande invid det rastställe där en man skottskadades svårt i lördags kväll.

Tipsare

En anonym tipsare ringde till polisen och berättade att brevet kunde hittas i en skogsdunge i närheten. Enligt källor innehöll brevet antydningar om lösesumma samt hot om nya mord. Uppgifter fanns också om att brevskrivaren hade lämnat ett telefonnummer.

Polisen visste inte om tipsaren var samme man som utfört dåden, men polischefen Charles Moose vädjade både till mördaren och tipsaren att söka kontakt med myndigheterna.

Tisdagens dödsskjutning i Montgomery County inträffade nära de fem första mordplatserna, där seriemördaren inledde sin terror den 2 oktober. Därefter har mord och mordförsök inträffat i flera angränsande kommuner.

Rädslan för nya attacker har etsat sig in i regionen, där flera skolor åter stod stängda på tisdagen.

Läs också:

Grim Berglund/TT