Ericssons kastas ut - trakasserar sina grannar, enligt hyresnämnden

NYHETER

Familjen Ericsson ska ut på gatan den 1 februari.

Det har hyresnämnden beslutat.

- Jag är chockad, trodde aldrig att man kunde kasta ut en trebarnsfamilj på det här viset, säger Jannica Ericsson, 42.

Foto: MATTIAS CARLSSON
ord står mot ord Familjen Ericsson har enligt hyresnämnden trakasserat sina grannar i fyra år, bland annat ska de ha knuffat en kvinna nerför trappan. Själva säger de att de är mobbade av två grannar. Deras respekt för rättsväsendet är borta. "Jag fick prata i fem minuter inför hyresnämnden, de andra i sex timmar", säger Jannica Ericsson.

Sedan fyra år tillbaka bor de i en gammal villa i Stocksund, som Danderyds kommun gjort om till fem lägenheter.

Hela denna tid har familjen Ericsson trakasserat sina grannar. De har vält en bänk så att en ammande kvinna ramlade av, knuffat en kvinna nerför en trappa och tvingat andra hyresgäster att flytta.

Åtminstone enligt hyresnämndens beslut.

Fick prata i 5 minuter

När Aftonbladet möter Jan, 42, hustrun Jannica och barnen Sandra, 12, Pierre, 10, och Oscar, 3, framträder en annan bild.

- All respekt för rättsväsendet bara försvinner. Jag fick prata i fem minuter inför hyresnämnden, de andra i sex timmar, säger Jannica.

Jannica och Jan berättar hur de hela tiden haft problem som kommunen vägrat åtgärda.

- Vi bor i ett lyhört hus. Vi hör när grannarna kissar och pratar i telefon. Allt handlar egentligen om att värden ska ta ansvar för de relationsproblem som det har skapat, säger Jannica.

Det tog tre år innan en timer monterades i tvättstugan, Först då slapp de höra torktumlaren dundra mitt i natten. Och de fick själva ordna en mätning av lyhördheten i huset. Mätningen visade att det var dåligt isolerat.

"Mobbningskampanj"

Relationsproblemen har sedan länge urartat. Grannar och före detta grannar anklagar Ericssons för att ha trakasserat dem, medan Jan och Jannica hävdar att två grannar utsatt dem för en mobbningskampanj.

- När man läser hyresnämndens utslag känner man sig som en riktig buffel. Men jag knuffade inte vår granne. I själva verket föste jag undan henne och bad henne ta bort soporna hon just lagt vid vår dörr. Då hade vi polisanmält henne sju gånger för hot, säger Jan.

Både han och hustrun är trevliga och gör ett sansat intryck.

Men det tycker inte kommunen.

"Roten till det onda"

- Det har vuxit fram en övertygelse att det är makarna Ericsson som är roten till det onda, säger Christer Mörk på Danderyds kommun till hyresnämnden.

Nu står familjen Ericssons hopp till att hovrätten ändrar beslutet.

- Man får tänka att det finns de som har det värre. Att det finns de som måste bo i tält, säger Jan uppgivet.

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM