Torskflottan tog över stan

"Fiskestoppet är totalt meningslöst"

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
flytande protest En mäktig syn mötte stockholmarna när 28 fisketrålare tuffade rakt in i hjärtat av huvudstaden i går. Trålarregattan var en protestaktion mot regeringens beslut att ensidigt stoppa det svenska torskfisket i Östersjön.
NYHETER

28 stolta fisketrålare seglade in till Skeppsbrokajen i Stockholm.

150 arga yrkesfiskare gick bort mot jordbruksministern för att protestera mot torskfiskestoppet i Östersjön.

- Ett värdelöst och totalt meningslöst beslut, sa Bertil Dahl, anställd på båten Kungsö. Han har jobbat som yrkesfiskare i fyra år och möttes på kajen av dottern Jenny Cronqvist.

Mötte ministern

En grupp fiskare var inbjudna att träffa nya jordbruksministern Ann-Christin Nykvist och protestera mot det ettåriga torskfiskestopp som regeringen och miljöpartiet kommit överens om. Stoppet är tänkt att börja efter nyår.

Morgan Broberg, 32, yrkesfiskare i fjärde generationen, överlämnade ett öppet brev som främst riktade sig till statsminister Göran Persson.

"Vad blir det härnäst? Kan du tänka dig att totalstoppa det svenska jordbruket och industrin ensidigt för att få bukt med utsläpp och övergödning", stod det bland annat.

Ann-Christin Nykvist stod fast vid fiskestoppet men erkände att det kan finnas hinder.

Svartfiske

- Det kan vara så att det inte går att genomföra på grund av alla regelverk, bland annat inom EU, och då får man acceptera detta, sade hon.

Yrkesfiskarna befarar att ett stopp kan leda till ett ökande svartfiske på Östersjön.

- Bullshit. Enligt all expertis är det inte möjligt att ta våra kvoter, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Torsken

Annika Sohlander