”Självklart att ställa upp på AIK-skivan”

Mats Rubarth framför egen låt på nya supporterskivan

NYHETER

Den ultimata supporterskivan.

I alla fall om du är AIK:are.

På fredag släpps den i handeln.

TAR TON Mittfältaren Mats Rubarth framför den egna låten "Lycklig man" på den nya AIK-skivan. "Jag skrev låten under ett tränings- läger i våras", säger mittfältaren.

Olle Ljungström, Niklas Strömstedt och Latin Kings egen Dogge är bara några stjärnor som är med på skivan "Å vi är AIK". Men inte nog med det, på flera spår sjunger AIK:s egna supportrar. En som körat är Mikael Skogqvist, ordförande i Smokinglirarna.

- Musik stärker gemenskapen. Det handlar om identitet. Det är ingen som klagar när man sätter på AIK-musik i bussarna när vi åker på bortamatcher. Alla kan sjunga med och ryckas med, säger han.

22 nya låtar, 14 klassiker. Allt har med AIK att göra. Skivan kommer nog inte bli någon hit bland bajare och djurgårdare men trots det hoppas AIK:s supportrar på en bra försäljning.

- Ett mål är att få fram den bästa supporterskivan. Det vore kul om någon låt gick in på någon lista. Skivan skulle även kunna fungera för folk som inte bryr sig om sport eftersom skivan är så blandad och rymmer så många musikstilar, säger Mikael Skogqvist.

Skrev under lägret

Många musikstilar är det. Hiphop, rock, melodiös pop och körsång är bara några exempel. Vissa låtar är från 30-talet, några är nya. AIK:s egen mittfältare Mats Rubarth har ett eget spår på skivan.

- Jag skrev låten under ett träningsläger i våras. Det brukar vara lite tråkigt så jag hade med gitarren, säger Mats Rubarth.

"Det ger minnen"

Låten heter "Lycklig man".

- Den handlar om att man förväntas skaffa fru, barn och hem och att man måste passa in i mallen men att man kan vara en lycklig man utan det (skratt).

Varför ställde du upp?

- Det är kul med musik sen var det självklart att ställa upp för AIK, säger Mats Rubarth.

Hela Norra Stå sjunger

En som hört många supporterlåtar är Mikael Skogqvist i Smokinglirarna.

- Framför allt låten "Framme vid SM-guld" sätter fart på minnet. Det var jättestort att åka till Malmö -92 och se AIK vinna SM-guld för första gången på 55 år. Men den starkaste av alla låtar är nog "Å vi är AIK". Den ha sjungits hur länge som helst på Råsunda. Alla kan den texten, säger Mikael Skogqvist.

Blir "Å vi är AIK" den stora hiten?

- Vi gjorde en inspelning på Råsunda där hela Norra Stå sjunger med i "Drömmar av guld". Det är nog många som tycker det är kul att ha varit delaktiga i den låten. Det kan göra att den låten blir mest populär men annars är det "Å vi är AIK", säger Mikael Skogqvist.

Alla supporterklubbar i allsvenskan har sin egen skiva.

Men det är ingenting som Mikael Skogqvist vill höra på radion.

- Nej, jag lyssnar inte på andra, jag vägrar. Skulle jag höra en Dif-sång på radion skulle jag stänga av, särskilt nu när de håller på att vinna, säger han.

Har gjort sex mål i allsvenskan

Erik Thulin