”Era barn är inte säkra”

Föräldrar i skräck efter prickskyttens budskap

1 av 2 | Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
SKYDDAR BARNEN Alla skolor har förhöjd säkerhet. Vakter och poliser följer elever så fort de går ut. Efter krypskyttens senaste varning om att inga barn går säkra hålls i dag 150 000 barn hemma från skolor i Washingtonområdet.
NYHETER

ROCKVILLE

Minst 150 000 barn i Washingtonområdet kommer inte att gå till skolan i dag.

I går avslöjade polisen att krypskytten lämnat följande meddelande:

- Era barn är inte säkra. Någonstans. Någonsin.

Meddelandet kom i lördags men först i går kväll, svensk tid, gick polisen ut med det. Detta sedan rykten börjat spridas om att barn var i fara.

- Vi känner till oron i samhället och kommer därför att exakt återge hotet: "Era barn är inte säkra någonstans, vid någon tid", sa polischef Charles Moose.

Kräver 100 milj kr

Meddelandet, som är betydligt längre, lämnades vid Ponderosa Steakhouse där en 37-årig man skottskadades av krypskytten allvarligt i lördags.

Charles Moose sa vid en presskonferens att ingen går säker för mördaren.

- Personen eller personerna har visat vilja och förmåga att skjuta människor i alla åldrar, alla raser, alla kön. Och de har slagit till vid olika tider, olika dagar och på olika platser.

- Vi kan inte garantera någons säkerhet.

Poliskällor uppger också att mördaren krävt 10 miljoner dollar, knappt 100 miljoner kronor.

Alla dörrar är låsta

- Men det här handlar inte om pengar i första hand. Han är en mördare, han har andra motiv. Det verkar handla om makt och skräck, säger en poliskälla.

Skräcken är stor kring Washington.

Skolorna är försatta i "kod blå", en nivå över den tidigare "kod orange". Det innebär att alla ytterdörrar är låsta, alla ingångar och utgångar är bevakade och personalen försatt i en högre beredskapsnivå.

"Redo tala med dig"

I Maryland är skolorna fortfarande öppna, men i delstaten Richmond har de flesta skolor - med ungefär 150 000 elever - stängt helt och hållet.

Samtidigt fortsätter polischef Charles Moose att kommunicera med mördaren via tv-sända presskonferenser.

Klockan 01.20 i natt kom han ut från polishögkvarteret här i Rockville och lämnade följande meddelande riktat till mördaren, det längsta hittills, där han vädjade om ett slut på våldet:

- Under de senaste dagarna har du försökt att kommunicera med oss. Vi har undersökt de valmöjligheter du uppgav och kommit fram till att det inte är möjligt att elektroniskt tillgodose på det sätt du önskade. Men vi är fortfarande öppna och redo att tala med dig angående de valmöjligheter du nämnt.

- Det är viktigt att vi gör det här utan att någon mer skadas. Ring oss på samma nummer du använde förut för att få 800-numret (gratisnummer) du bad om. Om du skulle tycka det vore bättre kan vi ordna en privat postbox eller en annan säker metod. Du antydde att detta handlar om mer än våld. Vi väntar på att höra ifrån dig.

Fredrik Virtanen