Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Flera seriemördare har lämnat budskap

    Krypskytten har spridit skräck i USA med sina meddelanden. Men han är inte den första seriemördare som kommunicerar med polisen.

    – Inga fler lekar, snutar. De tolv tecknen ska dö när himlens bälten visar sig, skrev Heriberto Seda, den beryktade Stjärnteckenmördaren, till polisen.

Heriberto Seda hotade med att mörda tolv personer – ett för varje stjärntecken. Han hann skjuta ihjäl tre personer i New York, inklusive sin syster, innan han greps 1996.

Exemplen på liknande meddelanden är många, uppger nyhetsbyrån AP.

Tomas Guillen, som undervisar i journalistik på universitetet i Seattle, har gjort en studie över seriemördare i USA som kommunicerar med omvärlden.

    ”Herregud, ta mig innan jag mördar igen. Jag kan inte kontrollera mig”, löd ett meddelande skrivet med läppstift på en vägg hos ett av offren till mördaren, som härjade i Chicago 1946.

Familjen till ett annat offer fick ett brev med en lösesumma på 20 000 dollar.

William Heirnes fälldes för mordet på två kvinnor och en liten flicka efter att ha blivit gripen när han bröt sig in i en lägenhet. Hans fingeravtryck matchade några som hittades på brevet.

    ”Vad sägs om lite publicitet för mig, det är dags. Sju avklarade och många fler på gång”. Meddelandet hittades i en bok i ett bibliotek i Wichita. Seriemördaren låg då bakom morden på fyra medlemmar i samma familj och minst tre andra mord. Wichitamördaren skickade även dikter till polisen. Morden är olösta.

    ”Mördade Tanya Bennett i Portland. Två personer fick skulden så jag kan mörda igen”, löd ett meddelande på en vägg i Oregon i april 1990.

Fyra år senare skrev samma person ett sex sidor långt brev till polisen där han tog på sig det mordet och flera andra, med detaljer som enbart mördaren kunde känna till. På brevet fanns en glad gubbe ritad. 1995 greps Keith Hunter Jesperson för ett annat mord och tog då på sig samtliga mord. Han sitter nu inne på livstid.

Johan Edgar
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet