Arlandas flygledare sjösjuka

Får "sjösjukearmband" för att må bättre

NYHETER

Flygledarna i det nya tornet på Arlanda blir sjösjuka när tornet vajar i hård vind.

Tills byggnaden har justeras får personalen bära sjösjukearmband inköpta på en hälsomässa.

Det nya flygledartornet på Arlanda är 83 meter högt. När det blåser hårt rör sig byggnaden. Rörelserna känns som sugande dyningar och en del av personalen blir illamående, skriver Dagens Nyheter. Också det gamla tornet, 37 meter högt, rörde sig men det kändes mer som krabb sjö och var inte lika lätt att bli sjösjuk av.

För att dämpa rörelserna ska ett ballastsystem med 600-700 vattenbehållare placeras ut. Men först måste det blåsa ordentligt så att personalen kan tala om vilka vindar de blir sjukast av.

Det behövs 15 till 20 meter per sekund och helst vindar från nordväst eller sydost. Vattenbehållarna ska halvera tornets svängningar.

I väntan på höststormarna har personalen fått sjösjukearmband. De består av strechband med en kula som trycker på akutryckpunkten på handledens undersida. Båda handlederna måste ha armband om det ska bli någon effekt, enligt bruksanvisningen.

- En del blir hjälpta av armbanden och illamåendet försvinner. Om det beror på att banden har effekt eller att man tror på det vet jag inte, säger Pia Johansson, chef för trafikflygledningen.

Armbanden hittades av en av de anställda på en hälsomässa.

Webb-tv: Så mycket svajar tornet - Aftonbladets reportageteam på plats.

aftonbladet.se , TT

ARTIKELN HANDLAR OM