Eriksdalsbadet vill ha kameror i omklädningsrum

Övervakning ska hindra stölder

NYHETER

Eriksdalsbadet i Stockholm har drabbats av fem stölder inom loppet av två månader. Nu kräver idrottsförvaltningen i Stockholm tillstånd att få sätta upp bevakningskameror i omklädningsrummen.

Foto: LARS OTTOSSON
Eriksdalsbadet i Stockholm.

Efter flertalet stölder den senaste tiden anlitades i måndags en uniformerad vakt som ska bevaka herrarnas omklädningsrum.

Enligt driftchefen för Stockholms badanläggningar, Kjell Gyllensten, räcker inte åtgärden. Han kommer nu att ansöka om tillstånd att få sätta upp kameror i herrarnas omklädningsrum.

– Kameraövervakningen är inte till för oss. Det är tänkt att polisen ska kunna titta på filmerna om inbrott rapporterats. Om det inte har hänt något speciellt ska filmerna raderas, det är så vi vill ha det, säger Kjell Gyllensten till aftonbladet.se.

Flera har sökt men fått avslag

Flera badanläggningar har tidigare sökt tillstånd, däribland Sydpoolen i Södertälje och Fyrishov i Uppsala, men fått avslag. Baden har endast fått tillåtelse att sätta upp kameror i korridorerna. Men övervakningen av korridorerna är inte tillräcklig eftersom det inte är där brotten begås, anser Kjell Gyllensten.

– Vi är inte intresserade av vilka som rör sig i korridorerna utan om vad som sker i omklädningsrummen, säger han.

Den nya ansökan gäller främst Eriksdalsbadet, men Gyllensten utesluter inte att flera av stadens bad kommer att innefattas av ansökan.

Stölderna ökar

Varje dag anmäls en mängd stölder ur just förvaringsskåp på gym- och andra tränings- och idrottsanläggningar, enligt länets anmälningssignal på polisens hemsida.

Eriksdalsbadet har tidigare haft stora problem med sexuellt ofredande och stölder.

Kan kameraövervakning hindra nya fall av sexuellt ofredande?

– Nej, kameraövervakningen kan inte ta hand om de problemen. Ofredanden har främst ägt rum i bassängen, inte i omklädningsrummen. Vi har personal och folk på plats som ska hjälpa till att förhindra detta, säger Kjell Gyllensten.

Dino Stén, Ulrika Nordin