"Det är viktigt att alla får bredband"

Biträdande näringsministern Ulrica Messing tror på it-branschens återhämtning

NYHETER
Ulrica Messing.

bugis säger: Hejsan Ulrica. Vilka är dina största arbetsuppgifter?

Ulrica Messing säger: Det är infrastrukturen och regionalpolitiken. Både därför att de gäller hela landet och därför det handlar om så mycket pengar.

Jonathan säger: Vad jobbade du med innan du blev biträdande näringsminister?

Ulrica Messing säger: Jag blev riksdagsledamot 1991 och har varit statsråd i regeringen sedan 1996 men innan jag blev heltidspolitiker jobbade jag på Hassela-kollektivet i Hälsingland.

Mats Bergqvist Sundbyberg säger: Hej Ulrica Vad är det första som du skall se över i ditt nya arbete ?

Ulrica Messing säger: Vilken svår fråga. Just nu har jag många saker i huvudet som jag vill kasta mig över. Jag vill till exempel skynda på it-arbetet, utbyggnaden av bredband. Jag vill jobba mer med turistnäringen och jag vill mycket annat också. Just idag är det svårt att säga att det ena är viktigare än det andra.

Kobby säger: Hej , Ulrica ... Vilka är din primära mål som näringsminister ???

Ulrica Messing säger: Att det ska finnas utveckling och livskraft i hela Sverige. Vårt land är stort och livet kommer alltid att se olika ut beroende på var vi bor. Men jag vill inte att det ska vara ettt sämre liv på mindre orter utan att det ska gå att utvecklas och driva företag på mindre orter i vårt land.

Capital säger: Hej Ulrica, vad ska du göra åt alla arbetslösa i Gävle, efter neddragningar inom Ericsson.

Ulrica Messing säger: Vi gör mycket redan idag, framförallt via arbetsförmedlingen men också på andra sätt. Till exempel genom högskolan där vi lägger ännu mera utbildning, genom att vara med och betala för ombyggnaden av det nya resecentret, järnvägsstationen, och utbyggnaden av ostkustbanan och en del annat. Men vi kan också göra mer. Jag ska träffar representanter från Gävle vecka 45 och fortsätta diskutera med dem om vad vi kan göra tillsammans.

Eva-Lena säger: Hej och grattis till ditt nya uppdrag. Jag undrar hur du ser på dom avregleringar som skett inom den tidigare statliga sektorn, t ex Posten AB och SJ?

Ulrica Messing säger: Tack. Jag var motståndare till avregleringen av posten när jag var riksdagsledamot. Nu har jag lärt mig att gilla läget. Men jag har höga krav på våra statliga bolag. De måste ha både en hög service och en närhet till oss alla. Statliga bolag äger vi gemensamt. Samma sak med SJ. Vi ska ställa krav på SJ.

Nicke42 säger: Hej Ulrica!

Varför får alltid lantbrukare och fiskare kompensation för det ena eller andra? Ingen annan bransch kan ju hävda att de skall kompenseras vid nedgång!!!

Ulrica Messing säger: Du ställer en bra fråga och den hänger ihop med vårt medlemskap i EU. Innan vi blev medlemmar var jordbruket avreglerat. Nu har vi en gemensam politik som innebär att bönderna får stöd och subventioner via EU. Jag tycker att jorbruksstödet måste ses över. EU kan inte fortsätta ha en så generös jordbrukspolitik när vi samtidigt ska utöka med nya medlemsländer.

Lennart säger: Hej igen, upplever du att du som ung tjej behandlas som dina äldre manliga kollegor av Göran P?

Ulrica Messing säger: Nu börjar jag bli gammal i regeringen efter sex år. Jag har jobbat för att skaffa mig respekt och jag har det nu. Men unga tjejer behandlas inte på samma sätt i politiken som unga killar, framförallt inte i mediabevakningen.

pirreman säger: Hej Ulrica! Bredband åt alla är det ytterlige en utopi eller tänker ni genomföra löftet och hur?

Ulrica Messing säger: Bredbandsutbyggnaden är viktig. Både därför att bredband kortar avståndet i Sverige och också därför att det ger oss billigare tjänster. Att alla får samma möjligheter till bredband är därför viktigt men det är klart att det kommer att finnas många byar som får vänta ganska länge.

Mattan säger: Kommer staten att stötta Ericsson om konkurshotet blir ett faktum? Det gjorde man ju med Nordbanken...

Ulrica Messing säger:Jag tror inte att det blir ett faktum. Ericsson har det svårt just nu och det är ett bekymmer för oss alla men telecom-marknaden är ingen modefluga utan en stor framtidsbransch.

Utloggad säger: Hur har regeringen tänkt sig rädda det som räddas kan av IT konsult branschen? Finns det någon plan för detta?

Ulrica Messing säger: Som jag nyss svarade, it och telecom är en framtidsbransch som kommer att fortsätta utvecklas och jag är optimistisk om den utvecklingen i Sverige. Sverige satsar mest forskningspengar av alla länder i världen på utveckling. Det är nog den bästa investering vi kan göra för framtiden.

företagare 30 säger: Hej Ulrica, Jag är 30 år och egen företagare. Läste för ett tag sedan att din man fick följa med tillJapan på statens bekostnad. Om jag skulle ta med min flickvän på arbetsresa så skulle detta beskattas hårt. Är detta rättvist?

Ulrica Messing säger: Först vill jag säga att det alltid krävs en inbjudan om respektive ska följa med på en resa. Tidigare har alla fruar följt sina män på OS-resor och i år hade jag med min man på samma villkor. Hans resa ska beskattas som en förmån, precis som din frus.

HjoJan säger: Vore det inte dags att konkurrensutsätta arbetsförmedlingarna! Idag är vi arbetslösa knappt välkomna dit.

Ulrica Messing säger: Det var tråkigt att höra att du känner så för så ska det inte vara. Det finns alternativa arbetsförmedlingar via de uthyrningsfirmor som är aktiva idag. Men arbetsmarknadspolitiken är en del av det generella skyddsnät som vi betalar genmensamt via skatten. Jag tror inte det blir roligare att vara arbetslös om arbetsförmedlingen är konkurrensutsatt.

Njafnurbiskion säger: Hej! Varför måste arbetsgivare betala typ 100% i arbetsgivaravgift. Fatta att det är dyrt att ha personal tex i en affär på helgen. Då de ska ha dubbellön & sen 100% avgift på det. Ägarna jobbar hellre själva vilket medför att de sliter ut sig.

Ulrica Messing säger: De handelsanställda har tyvärr inte dubbel lön för att det är helg, inte heller de som jobbar i vården eller inom restaurang. Men visst man tjänar litet mer när man jobbar på obekväma arbetstider. Om man tittar på vad arbetsgivaravgiften går till är det inte dyrt att anställda i Sverige jämfört med andra länder. I andra länder får tex arbetsgivare betala försäkringar och sjukvårdskostnader mm utanför arbetsgivaravgiften och lönen.