– Tobaken är vårt största folkhälsoproblem

Läs chattet med Morgan Johansson, folkhälso- och socialtjänstminister

NYHETER

MariaElise säger: Hej Morgan och stort Grattis till ditt nya jobb. Låter verkligen jättespännande och intressant. Har du redan nu några förslag på hur man kan arbeta EMOT narkotikan- såväl mot "gamla" missbrukare som mot yngra människor som ännu inte testat?

Morgan Johansson säger: När det gäller de gamla missbrukarna måste vi förbättra missbrukarvården. Då gäller det att klara ut vilka behandlingsmetoder som fungerar och vilka som inte fungerar. Därför har vi gett socialstyrelsen i uppdrag att göra en fortsatt utvärdering av det, det framgick igår i tv-programmet Uppdrag granskning. För mig handlar det också om att missbrukarvården byggs ut under de kommade åren. Frågan om hur man ska minska rekryteringen handlar dels om att minska tillgången, den mängd som kommer in i Sverige.

Karin2 säger: Vilket är det största folkhälsoproblemet just nu?

Morgan Johansson säger: Det är nog fortfarande, skulle jag säga, tobaken.

Eaglecoth säger: vad ska du göra ät den allt vanligare förekommande fettman bland yngre ???

Morgan Johansson säger: Arbeta med upplysning om hur viktigt det är att förbättra motionen hos barn, vara med och förstärka idrottsundervisningen och annat i skolan, försöka medverka till sundare kostvanor via upplysning och information.

----- säger: vad händer med sjukvården, de drar ner hela tiden?

Morgan Johansson säger: Hälso och sjukvården ligger på Lars Engkvist. Men valresultatet visade tydligt att svenska folket sätter välfärden före stora skattesänkningar. Sjukvården är ju ett av fundamenten för välfärden och den kanske har den allra högsta prioriteringen de närmaste åren för socialdepartementet.

!! säger: Hur kan man få ner antalet hemlösa? det är så hemskt att det ökar...

Morgan Johansson säger: Då tror jag först att det ska byggas mer, framförallt hyresrätter. För det andra att se till att socialtjänsten har resurser att ta itu med de sociala problem som en del hemlösa, men inte alla har. Det är inte värdigt i en välfärdsstat att människor tvingas somna på parkbänkar.

the Feber säger: Hur stor budget kommer du få att röra dig med, och vilka områden prioriterar du mest?

Morgan Johansson säger: På området socialtjänstpolitik har jag drygt 800 miljoner för 2003. Sen har jag för folkhälsopolitiken, smittskydd, hälsofrämjande åtgärder och annat insatser mot aids till exempel, drygt 700 miljoner. Dessutom tillkommer kommunernas resurser för socialtjänsten och andra folkhälsofrämjande åtgärder. Just nu vill jag lyfta fram tre saker: först av allt missbrukarvården, både nakotikan och alkoholen. För det andra socialtjänsten. För det tredje hemlösheten.

Malin76 säger: Vad tycker du om rökförbud på restauranger och krogar?

Morgan Johansson säger: Riksdagen har fattat beslut om att vi ska ha rökfria restauranger till 2004. Jag avser att arbeta tillsammans med branschen för att åstadkomma det.

Mattias säger: Hur tänker du åtgärda problemen med den allt mer åldrande befolkningen? Hur kan du garantera att de gamla kommer att behandlas väl, med rättigheter som alla andra också i framtiden? Om man följer med i tidningar verkar det redan brista på många håll..

Morgan Johansson säger: Äldrepolitiken är också Lars Engkvists område. Det finns brister på en del håll i äldreomsorgen. Det kan hänga ihop med att det finns kommuner som prioriterat skattesänkningar före välfärden. Därför är det i grunden en politisk fråga. Problemet med den åldrande befolkningen ska man ta på allvar. Därför försöker vi i statens budget lägga undan pengar så vi har pengar när behoven kommer att öka.

the Feber säger: Är inte Sverige lite konservativt i sin syn emot droger? I resten av Europa blir det mer o mer tillåtet.

Morgan Johansson säger: Vi är inte konservativa, vi är restriktiva i vår syn på narkotika.

Morgan Johansson säger: Tack för bra frågor. Jag hoppas jag kan återkomma.