SM-guldet är riktigt nära nu

NYHETER

Jobbigt? Nej, men underbart.

Att tillhöra den absoluta toppen av allsvenskan, att se fram emot fortsatt spel i Uefacupen och dessutom vara finalist i Svenska Cupen kan inte vara jobbigt. Däremot är det nervöst – grymt nervöst.

Det värsta scenariot försvann sannolikt i och med att Öis vek ner sig mot Helsingborg.

Nu lär det inte bli en tredjeplats i allsvenskan för Djurgården, som skulle ha inneburit att cupfinalen mot AIK skulle ha gällt en Uefa-plats nästa år. Torsk där och säsongen skulle ha betraktats som ett fiasko.

Nu är vi i stort sett klara för Europa, eftersom ettan kvalar till Champions League och tvåan till Uefacupen.

Om Djurgården klarar av den mentala pressen i den allsvenska avslutningen, blir cupfinalen betydelselös. Visst kan det vara en fjäder i hatten att ta hem dubbeln, men om vi bara får stå på Råsunda och skandera sm-guld i nittio minuter i cupfinalen svider inte ens en förlust med fem noll. Inte ens mot AIK.

Aldrig trodde jag att ett Stockholmslag skulle hjälpa oss mot guldet, men Hammarbys vinst mot Peking innebar att GIF Sundsvall säkrade ett nytt kontrakt i allsvenskan. Den gamla klyschan att motivation slår klass har därför satts ur spel inför morgondagens match mot norrlänningarna. Att Giffarna kan spela utan press, och därmed har möjlighet att ”spela ut”, lär öka våra chanser till tre poäng, för Djurgården är flera klasser bättre än ett Sundsvall som inte spelar grisfotboll.

MFF gav i går kväll Djurgården ett ännu bättre läge; nu har vi råd att tappa två poäng och ändå greja guldet. Vågar man gissa att guldet blir klart på måndag efter MFF–AIK?

Härliga Djurgården!

Wille Bäckström svenskafans.com

ARTIKELN HANDLAR OM