Fyra unga fälldes för Rinkebymord

19-årig man sköts till döds i t-banan

NYHETER

STOCKHOLM

Svea hovrätt gick på åklagarens linje i målet om dödsskjutningen mot en 19-årig man i Rinkeby. Hovrätten dömer alla fyra tilltalade för mord och skärper straffet för en av dem.

Hovrätten trodde inte på de tilltalades berättelse om hur det gick till när den 19-årige mannen sköts till döds med elva kulor vid tunnelbanestationen i Rinkeby i nordvästra Stockholm i februari i år.

I Stockholms tingsrätt fälldes de fyra unga männen, som var mellan 17 och 24 år gamla när brottet begicks, för mord. En 17-åring och en 18-åring dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. En 20-åring fick åtta års fängelse och en 24-åring livstid.

Förlängt fängelsestraff

Hovrätten anser det bevisat att brottet gick till som åklagaren beskrivit. Rätten skriver i sin dom som meddelades på onsdagen att de fyra tillsammans och i samråd genomfört dödandet, att det var "kallblodigt, effektivt och hänsynslöst" samt att männen "i sina handlanden visat stor råhet".

Den 20-årige mannens straff skärps till tio års fängelse. De fyra ska betala 40 000 kronor i skadestånd till mordoffrets anhöriga. I övrigt blir straffen desamma som i tingsrätten.

Erkännande inte trovärdigt

I de inledande hovrättsförhandlingarna erkände plötsligt 18-åringen att han ensam och utan någon annans inblandning utfört dödandet. Det var känt att han hade en pågående konflikt med 19-åringen.

18-åringen medgav ansvar för dråp och de tre andra tilltalades advokater yrkade på att deras klienter skulle frias helt. 20-åringen och 24-åringen påstod att de varit bortresta under morddagen. 17-åringen ska ha följt med till Rinkeby för att backa upp 18-åringen vid en eventuell konfrontation, men stannade enligt egen utsago en bit från tunnelbanestationen och såg inte skottlossningen.

Men kammaråklagaren Henrik Söderman menade att de fyra planerat mordet tillsammans och utfört det tillsammans, oavsett vem som höll i vapnet.

Erkännandet var enligt åklagaren bara ett försök att komma så lindrigt undan som möjligt genom att en av de yngsta, som skulle få lägst straff, tog på sig all skuld.

Daniel Persson/TT