Han planerade bombdådet på Bali

NYHETER

Han pekas ut som hjärnan bakom terrorattentatet på Bali som dödade 180 människor. Enligt FBI har Hambali, en av ledarna för en islamistisk militant grupp, planerat attackerna på den indonesiska turistön.

Foto: AP
Enligt uppgift till FBI kan Hambali vara den som planerade terrorattacken på Bali.

En al-Qaida anhängare som sitter fängslad i USA har berättat för FBI om planer på attacker mot populära turistmål i Sydostasien. Fången heter Mohammed Mansour Jabarah och greps i Oman i mars, uppger CNN.

Jabarah har pekat ut en annan al-Qaida anhängare, Riduan Isamuddin, även kallad Hambali, som ansvarig för attackerna på Bali.

Enligt uppgifterna planerade Hambali mindre bombdåd mot barer, och nattklubbar som besöktes av västerlänningar i Thailand, Malaysia, Singapore, Filippinerna och Indonesien.

Har utfört liknande dåd tidigare

Hambali är en av ledarna för den islamistiska militanta organisationen Jemaah Islamiya som tros ha kopplingar till bombdåden på Bali. Gruppens har satts upp på USA:s svarta lista över organisationer med terrorkopplingar. Dess högste ledare, Abu Bakar Baásyir, har gripits och hålls fortfarande fängslad för förhör.

De senaste veckornas attackerna har flera likheter med tidigare bombdåd som organiserats av Hambali. De två olika typer av sprängmedel som användes vid dådet på Bali uppges dessutom ha lagrats av Jemaah Islamiya.

Polisen söker tre män

Samtidigt intensifieras jakten på tre män som setts lämna Sari Club strax före explosionen. Männen har pekats ut av flera vittnen.

Männen betraktas inte som misstänkta ännu men polisen vill ha kontakt med dem för att fråga ut dem om bombattentaten. Bilder av männen kan släppas inom kort, uppger CNN.

Ulrika Nordin