Gisslandrama i Moskva

Upp till 7 00 personer kan vara instängda på teatern i Moskva

1 av 3 | Foto: AP
Den ryska elitstyrkan Alfa har skickats till platsen och prickskyttar har placerats ut runt om teatern.
NYHETER

Ett 50-tal tjetjenska separatister tog på onsdagskvällen en hel teaterpublik i Moskva som gisslan. Männen har placerat ut bomber på teatern och kräver ett slut på kriget i Tjetjenien.

Gisslantagarna hotar att spränga teatern i luften om säkerhetsstyrkorna försker storma lokalen.

Åskådarna på teatern överraskades av ett 50-tal beväpnade män och kvinnor mitt under föreställningen av den populära rockmusikalen Nord-Ost på en av de större teatrarna i Rysslands huvudstad Moskva.

En kvinna som intervjuades av NTV berättade att dramat började vid inledningen av andra akten.

- Maskerade män rusade upp på scenen och sköt med kpistar. Dom var helt klart tjetjenier, tillade kvinnan, som är anställd vid teatern, med närmast apatisk röst.

- Det blev slagsmål i gångarna. Det var blod överallt, stammade hon.

Ingen av dem som lyckats undkomma hade dock sett några döda inne i teatern.

En pojke i tioårsåldern berättade att han var i kulissen när dramat började. Han sade att det fanns ''massor'' av barn inne på teatern. De hade kommit för att prova in till föreställningen.

Kräver ett slut på kriget

Teatern är belägen i sydöstra delarna av staden och kan rymma upp till 1 100 personer, uppger musikalens producent i rysk tv.

Uppgifterna om hur många åskådare som nu sitter som gisslan går isär. Men enligt de flesta rapporter befann sig cirka 700 personer i lokalen när den stormades av separatisterna.

De tjetjenska separatisterna säger enligt BBC och polisen att de placerat ut bomber på teatern. De har också sprängladdningar fastsatta på sig själva och hotar att spränga hela byggnaden i luften om de ryska säkerhetsstyrkorna försöker storma teatern.

Enligt BBC kräver separatisterna ett omedelbart tillbakadragande av de ryska styrkorna i Tjetjenien. De uppger också att de är redo att dö för att uppnå sitt mål.

Enligt en journalist från nyhetsbyrån Interfax, som befinner sig inne på teatern, säger separatisterna att de tillhör "29:e divisionens självmordskommando". Nyhetsbyrån AP rapporterar att gisslantagarna leds av Movsar Barayev, brorson till fältherren Arbi Barayev, som rapporterades ha dödats förra året. Några av de kvinnliga gisslantagarna ska också vara änkor till tjetjenska rebeller som dött i strider med ryska soldater.

Sent på onsdagen sade Moskvapolisen, enligt AFP, att rebellerna hade släppt omkring 150 personer, bland dem barn och utlänningar.

Under natten mot torsdagen inleddes också de första förhandlingarna med terroristerna. Då tog sig parlamentsledamoten Aslanbek Aslachanov och den förre talmannen Ruslan Chasbulatov in i byggnaden - de är båda själva tjetjener.

Skottlossning inne på teatern

Journalister på plats rapporterade under kvällen om skottlossning inne på teatern. CNN:s utsände säger sig ha hört 5-6 skott och personer som lämnat teatern vittnar om det funnits blod på golvet inne i teatern.

Prickskyttar har intagit positioner runt teatern och polisen har spärrat av området, enligt Interfax. Den ryska elitstyrkan Alfa har skickats till platsen. Enligt nyhetsbyrån DPA utryms hus i närheten av teatern. Även ett sjukhus i närheten evakuerades.

Rysslands president Vladimir Putin satte sig sent på onsdagskvällen i ett krismöte. Vid tvåtiden på torsdagsmorgonen hade Putin ännu inte uttalat sig offentligt om gisslandramat. Enligt hans presstalesman Alexei Gromov har Putin dock ställt in en planerad resa till Tyskland och Polen under torsdagen.

Har pågått sedan 1999

Det senaste kriget i Tjetjenien har pågått sedan 1 oktober 1999. Väpnade aktioner från separatisternas sida utanför delrepubliken har dock hittills varit mycket ovanliga.

Under det första kriget i Tjetjenien, 1994-96, tog emellertid en stor separatiststyrka ett helt sjukhus och över 1 000 personer som gisslan i staden Budjonnovsk i Stavropol-regionen.

Enligt TV 4:s Rysslands-korrenspondent Malcolm Dixelius har Ryssland i dag trupper med 100 000-tals ryska soldater på plats i Tjetjenien.

Läs mer om konflikten mellan Ryssland och Tjetjenien:

Andreas Bjunér, Ulrika Nordin, TT